Начало / България / „Войната на буквите” – новият роман на Людмила Филипова, с премиера на 9 юли

„Войната на буквите” – новият роман на Людмила Филипова, с премиера на 9 юли

„Войната на буквите” –  новата книга на Людмила Филипова,  излиза едновременно в хартиен и електронен формат на 12 юли, съобщи „Егмонт България”. Официалната й премиера ще се състои на 9 юли от 19 ч в Националния исторически музей в София (ул. „Витошко Лале” 16). Водещ на представянето ще бъде  журналистът Георги Тошев . Романът трябваше да излезе в навечерието на 24 май.

„Войната на буквите“ не е обикновен исторически роман. В него познатото и премълчаното се преплитат в разказ за едно от най-значимите дела на българския народ – съхраняването, защитата и налагането на азбуката ни, наричана от целия свят кирилица. Книгата пресъздава едно важно и велико време, в което не армиите, не земите, нито дори религиите дават контрол и власт, а силата на азбуката. Това е епохата на Походите на буквите, за които никой още не е разказал. Време, в което наказват със смърт за използването на писмена, различни от признатите от империите. Време, в което българският народ въпреки всичко се изправя да защити буквите си. Благодарение на него, на хилядите му жертви и на Апостолите на буквите днес милиони хора по света и десетки езици използват кирилицата – българицата“, се казва в прессъобщението на издателството..

„Надявам се, романът ми да разбули загадките и недомлъвките в родната история, да припомни забравеното и разкрие неразказаното за величието и силата на азбуката, която с хиляди жертви сме опазили и дали на света. Днес повече от всякога имаме нужда да си спомним защо и да повярваме отново в силата и посланията й. Българицата е сред най-старите, важни и уникални писмена, а историята й е епична. Светът обаче още не я познава, защото самите ние не я помним, не разказваме. Затова ни питат защо пишем с руски и гръцки букви”, споделя Людмила Филипова.

Свързани заглавия
Английското издание на „Антихтонът на Данте” с премиери в Благоевград и София
„Антихтонът на Данте” на Людмила Филипова с премиера на Лондонския панаир на книгата
„Егмонт“ пуска серия романтични романи, най-новият роман на Шафак излиза през юни
Людмила Филипова: „Българската литература” продължава да е гнездо на лобита

Книги от Людмила Филипова тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …