Начало / Свят / Книга разказва историята на Статуята на свободата

Книга разказва историята на Статуята на свободата

Нова книга разказва историята на един от най-важните монументи в историята на човечеството – Статуята на свободата, съобщи „USA Today“. „Liberty’s Torch: The Great Adventure to Build the Statue of Liberty“ от Елизабет Мичъл е вече на англоезичния пазар. Произведението описва приключението, което представлява построяването на най-знаменития паметник. Издателство е „Atlantic Monthly Press“.

Статуята на свободата е един от най-разпознаваемите монументи в цял свят. Тя е символ на свободата и американската мечта. Историята на нейното създаване обаче е забулена в митове. Всъщност, тя е вдъхновението на един донкихотовски френски скулптор, гладен за слава и признание. Неговото име е Фредерик Огюст Бартолди.

Бартолди показва таланта си още докато е на 21 години. Негова творба печели трета награда на изложба в Париж през 1855 г. По-късно обаче той се показва и като виден предприемач. След пътуване до Египет Бартолди е вдъхновен от пирамидите и сфинксът в Гиза да създаде за Америка колосална статуя на жена. Без помощ нито от френското, нито от американското правителство, той ангажира някои отнай-бележитите личности на онова време, които да му помогнат.

Бартолди, заедно с Джоузеф Пулицър, Виктор Юго, Густав Айфел и Ема Лазарус, измисля най-различни схеми за правене на пари, чрез които успява да събере почти всички средства за изграждането на статуята.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …