Начало / Свят / Бивши руски офицери са осъдени за кражба на Библия на Гутенберг

Бивши руски офицери са осъдени за кражба на Библия на Гутенберг

Трима бивши служители на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) са осъдени от военен съд заради кражба на Библия, отпечатана от Гутенберг през ХV век, съобщи novostiliteratury.ru.

Оригиналът се е съхранявал в научната библиотека на Московския държавен университет. Обирът е станал през 2009 г., когато офицерите успели да отворят сейфа и да вземат двата тома на Свещеното писание. Те се опитали да го продадат за 40 млн. рубли.

Бившият полковник Сергей Ведищев е пратен в затворническа колония за 3,5 години. Бившият майор Михаил Лепков  е получил година и два месеца задължително заселване, а разжалваният капитан Виктор Пучок — година затвор. Последният обаче вече е излежал присъдата си в предварителния арест и е бил освободен.

Библията на Гутенберг заема ключово място в историята на европейското книгопечатане. Състои се от 42 страници и е отпечатана през 1455 г. Този екземпляр попаднал в Русия, след като руските войски го присвоили през 1945 г. от библиотеката на Лайпцигския университет.

Библията тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …