Начало / Свят / Издателство отбелязва 100-годишнината от рождението на Туве Янсон

Издателство отбелязва 100-годишнината от рождението на Туве Янсон

Независимото издателство „Sort Of Books” ще отбележи 100-годишнината от рождението на Туве Янсон, съобщи thebookseller.com. Тя ще се навърши на 9 август 2014 г. По този повод догодина ще излязат няколко книги на Янсон, както и нейна биография.

Оторизираната биография на Янсон – „Tove Jansson: Life, Art, Work” от Боел Уестин, ще бъде на англоезичния пазар през януари. Тогава ще излезе и колекцията с нейни разкази „The Listener”. Издателите от „Sort Of Books” са взели правата и за кореспонденция на авторката, която обаче ще бъде публикувана през 2015 г.
Книгата на Уестин се смята за най-добрия източник на информация за живота на Янсон. Тя е публикувана през 2007 г., като до сега беше излизала само на шведски, финландски и полски език. За първи път произведението ще излезе и на английски. Авторката е била дългогодишна приятелка на Янсон.

Туве Янсон е финландка, пишеща на шведски. Известна е повече с творчеството си за деца, но има книги и за възрастни. Носителка е на медала „Ханс Кристиан Андерсен” за цялостен принос за 1966 г. Освен писателка е и художничка. На български са преведени книгите й „Лятна книга”, „Пътуване с лек багаж”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Корабът на вселените” и много други. Умира 2001 г.

Свързани заглавия
Туве Янсон: Искам само да живея в мир, да садя картофи и да мечтая

Книги от Туве Янсон тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …