Начало / Свят / Белгийска писателка е осъдена за измислена автобиография (обновена)

Белгийска писателка е осъдена за измислена автобиография (обновена)

Американски съд осъди белгийската писателка Миша Дефонсека да плати на издателя си 22,5 млн. долара, съобщи „Шпигел”. Причината е, че е представила измислена история в автобиографичната си книга – животът й сред вълци. Авторката стана популярна през 90-те години. Книгата излезе на български през 2008 г.

„Да оцелееш сред вълци“ е преведена на 20 езика. В нея се разказва за 8-годишно момиче, чиито родители евреи са арестувани през 1941 г. от Гестапо. Детето, останало само, бяга – минава стотици километри през Белгия, Германия и Полша и през цялото време е съпровождано от глутница вълци. Накрая глутницата я приема като една от тях. През 2007 г. излиза и филм по книгата.

Германски журналист и белгийският вестник „Соар“ правят разследване и доказват, че авторката си измисля. След  обвиненията, че Дефонсека лъже, тя е принудена през 2008 г. да признае публично, че е излъгала – не е еврейка, произхожда от белгийско католическо семейство, което действително е участвало в съпротивата и е арестувано от Гестапо. Като дете тя си е мечтаела да живее живот, далеч от хората, и така се родила историята за вълците.

Преди да стане известна истината за сюжета, Дефонсека и друга писателка – Вера Лий, осъдиха издателската къща Mt. Ivy Press L.P. за нарушаване на договора. Поради което издателите трябваше да платят 9,9 млн. долара на Лий и 22,5 млн. на Дефонсека. Сега Масачузетският апелативен съд взе решение двете писателки да върнат парите на издателя, тъй като книгата е фалшификация.

Истинското име на Миша Дефонсека е Моник де Вейл.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …