На фокус
Начало / Свят / Белгийска писателка е осъдена за измислена автобиография (обновена)

Белгийска писателка е осъдена за измислена автобиография (обновена)

Американски съд осъди белгийската писателка Миша Дефонсека да плати на издателя си 22,5 млн. долара, съобщи „Шпигел”. Причината е, че е представила измислена история в автобиографичната си книга – животът й сред вълци. Авторката стана популярна през 90-те години. Книгата излезе на български през 2008 г.

„Да оцелееш сред вълци“ е преведена на 20 езика. В нея се разказва за 8-годишно момиче, чиито родители евреи са арестувани през 1941 г. от Гестапо. Детето, останало само, бяга – минава стотици километри през Белгия, Германия и Полша и през цялото време е съпровождано от глутница вълци. Накрая глутницата я приема като една от тях. През 2007 г. излиза и филм по книгата.

Германски журналист и белгийският вестник „Соар“ правят разследване и доказват, че авторката си измисля. След  обвиненията, че Дефонсека лъже, тя е принудена през 2008 г. да признае публично, че е излъгала – не е еврейка, произхожда от белгийско католическо семейство, което действително е участвало в съпротивата и е арестувано от Гестапо. Като дете тя си е мечтаела да живее живот, далеч от хората, и така се родила историята за вълците.

Преди да стане известна истината за сюжета, Дефонсека и друга писателка – Вера Лий, осъдиха издателската къща Mt. Ivy Press L.P. за нарушаване на договора. Поради което издателите трябваше да платят 9,9 млн. долара на Лий и 22,5 млн. на Дефонсека. Сега Масачузетският апелативен съд взе решение двете писателки да върнат парите на издателя, тъй като книгата е фалшификация.

Истинското име на Миша Дефонсека е Моник де Вейл.

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Kniha1

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот Има книги, които говорят за морала – и други, …