Начало / Свят / Янукович е взел хонорар от 32 млн. гривни за две книги, но изданията не могат да се намерят

Янукович е взел хонорар от 32 млн. гривни за две книги, но изданията не могат да се намерят

Нито една книга на бившия президент на Украйна, които вече са издадени и за които е получил авторски хонорари, не могат да бъдат намерери нито в книжарниците, нито в библиотеките, съобщи сайтът zn.ua.

Донецкото издателство „Новий мир“ в продължание на две години му е изплатило 32 млн. гривни (1 долар е равен на 10 украински гривни) за две книги, но така и не ги е показало. В същото време издателят не дава никаква информация за съдбата на президентските книги.

Според практиката на публикуване на книги и възнагражданието на авторите в Украйна хонорарите на Янукович съответстват на  продажби за приблизително 320 млн. гривни, тоест тиражът трябва да бъде минимум 6,4 млн. бройки. В такива количества досега в Украйна не е издавана нито една книга. Най-популярната писателка в страната Симона Вилар постави рекорд в продажбите за миналата година – 209 хиляди копия (от 15 книги). Книгата на Леонид Кучма (вторият украински президент) „Украйна не е Русия“ се е продала в тираж от 10 хиляди екземпляра.

От 2005 до 2010 г. на името на Янукович са издадени 4 книги – „Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок“, „…І рік при владі. Від кризи – до економічного зростання“, „Здолати шлях“ и „Як Україні далі жити“. Той е и автор и на англоезичния „Пътеводител на Украйна за инвеститори“, издаден през 2011 г. Всички тези книги са публикувани от различни местни издатели.

От декларацията за доходи, които Янукович е предоставил за 2012 г., се вижда, че е получил от издателство „Новий мир“ 15,5 млн. гривни според договор, подписан в края на 2011 г. През 2011 г. Янукович се е подписал срещу 16,4 млн. гривни хонорар.

Ирина Геращенко – депутат от партията УДАР, публикува на личния си „Фейсбук“ фотографии на една от книгите на Янукович, за която е получил 16,4 млн. Оказва се, че това е фотоалбум с негови цитати за смисъла на живота.

Фото: news.liga.net

Свързани заглавия
Украински писатели издадоха сборник с есета за Евромайдана
Янукович откраднал най-ценните украински средновековни книги

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …

Един коментар

  1. павката

    страшно