Начало / Интервюта / Джордан Белфърт: „Залавянето на Вълка от Уолстрийт” ще ви разкрие как сам съсипах живота си

Джордан Белфърт: „Залавянето на Вълка от Уолстрийт” ще ви разкрие как сам съсипах живота си

Джордан Белфърт (1962) е американски писател, предприемач и бизнес-консултант. Водил е ексцентричен живот, натрупал е милиони с финансови спекулации, лежал е в затвора. Автор е на два мемоара – „Вълка от Уолстрийт“ и „Залавянето на Вълка от Уолстрийт“, превърнали се в бестселъри и са преведени на осемнайсет езика, включително и на български.
–––––––––––-

Първата си книга – „Вълка от Уолстрийт” – написах, воден от желанието да предвардя всички онези, отдали се на хедонизъм и виждащи единствено блясъка в това да си Вълка от Уолстрийт. Това ми желание се засили още повече сред икономическата криза, в която сме се озовали, и доведе до написването на „Залавянето на Вълка от Уолстрийт”.

„Залавянето на Вълка от Уолстрийт” ще ви разкрие как сам съсипах живота си посредством престъпните ми дейности.
Казано накратко, получих си заслуженото, че и отгоре.

Много от главите в книгата могат да ви се сторят едва ли не истерични (човек наистина реагира така понякога, когато чете за чужди страдания, особено когато смята, че са напълно заслужени, както в моя случай), но ви се кълна, че самото писане на книгата беше ужасно болезнено изживяване, най-вече когато ставаше дума за раздялата ми с децата при влизането в затвора. Пресъздаването на тези спомени редовно ме докарваше до сълзи и ми отвори наново очите за някои основни радости в живота, на първо място – свободата.
Но сега, като погледна назад, стигам до следното тъжно заключение: надали някой на този свят е имал по-дисфункционален живот от мен. Отдавал бях предпочитание на парите пред почтеността, на алчността пред етичността и на хищничеството пред любовта. Избирал бях приятелите си неблагоразумно, мошеничествал бях при всяка удала ми се възможност, а появилите се впоследствие чувства за вина и угризенията бях давил в слонски дози от наркотици.

Напълно си заслужих да ме изловят.

Някои от вас вероятно се питат дали изобщо съм се променил оттогава – дали съжалявам за престъпленията си и дали съм бил искрен в многото публични извинения, които съм поднесъл на хората, изгубили пари вследствие на моята дейност.
Отговорът ми на тези въпроси е категорично „да”: истински съжалявам и най-искрено моля за прошка. В интерес на истината, не минава и ден, през който да не се сещам или да не ми натякват за моите минали грешки. Но тогава си напомням защо поначало написах тези книги и колко насърчителни писма съм получил оттогава от цял свят, от хора осъзнали поуката, която се мъча да им внуша: че престъплението не води до нищо добро. Надявам се това мое послание да стигне и до най-новото поколение скъпоплатени фирмени ръководители и властимащи на Уолстрийт.

Едва тогава ще можем да се заловим с разчистването на сегашната бъркотия.

Свързани заглавия
Джордън Белфърт, автор на „Вълка от Уолстрийт”: Бях станал абсолютно безчувствен кое е добро и кое зло
Леонардо ди Каприо и Мартин Скорсезе адаптираха романа „Вълка от Уолстрийт”

„Залавянето на Вълка от Уолстрийт” тук

 

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …