Начало / Любопитно / Клубът на книжарите от „Хеликон” препоръчва “Отново Прованс”. Апетитът идва с четенето!

Клубът на книжарите от „Хеликон” препоръчва “Отново Прованс”. Апетитът идва с четенето!

Ако книгите на Питър Мейл се бяха появили през Средновековието, стогодишната война между Англия и Франция нямаше да се състои. Днес ги наричаме литературен пътеводител, гъдел за небцето, наръчник за ценители, кулинарен шедьовър, средство за отмора,  впрягайки всички умения на критици и туристи, за да изразим удоволствието си.

Спор няма – светът е превзет чрез храната. И  когато врял и кипял в рекламния бранш англичанин, с безспорен писателски талант ни сервира  поредната си  книга, ние сме доволни.

Защото това е феномен – нито сходните заглавия,  нито предъвкването на една и съща тема е в състояние да ни отегчи. Дали защото припознахме нашата страна като идилична провинция, или отключихме естетическите си възможности на европейци, книгите на  Питър Мейл са фактор който ни помогна.
“Отново Прованс” е последна от трилогията за Южна Франция. Преди нея са “Една година в Прованс” и “Прованс завинаги”, радващи се на  добър превод и още по-добър прием на българския пазар.

Местата и героите винаги са едни и същи, но Питър Мейл е способен  да променя перспективата до такава степен, че всеки прочит отправя  друг поглед.
“Отново Прованс” преоткрива с жена си след четири години, прекарани в Америка. Нещо не им достига в страната на неограничените възможности, липсва им целият спектър от гледки, звуци и миризми, липсва им  човешко общуване. И макар че информацията е обилно полята с вино и френски парфюм, овкусена с маслини и трюфели, гарнирана  със сирена, обвита с  аромат на мащерка и лавандула,  изобилстваща със слънце, тук не всичко опира до храната.
Място на  което хората са способни да убият месаря от страст, е същото, в което научаваме как въображемо се гради съвършеното село, или какво усещаме щом  посетим  “училище за носове”. Повлечени от типичния провансалски пазар с врявата, яркостта, с ексцентричните продавачи предлагащи ту резен сирене, ту хапка тапенада върху препечена филийка, разбираме  защо досадното задължение се превръща в сутрешна забава. Театралният подход на автора  е  закачка към традицията на онова национално самочувстие, вкоренено у  всеки французин.

Цяла глава от книгата представлява достоен пътеводител на Марсилия. Обзема ни средиземноморски дух, респектира ни историческа харизма. Визуалното пиршество продължава – с най – прочутото от всички марсилски ястия – рибената супа буябес, невъобразимо ароматна, с коприненогладка консистенция, проблясваща в шафраненозлатисто на искрящото слънце…огладняхте ли вече? Да спрем  и  да помислим – за какво ни е това. Ако пътуваме за да ядем, по-добре да си стоим вкъщи. За да опознаем света обаче, е необходима  малко кулинарна  култура.

Питър Мейл я провежда  умело и там където прави комплименти, не пести и критика. Той знае че читателят става взискателен към форми приети за даденост. Английският хумор не отстъпва на френската кухня. В този смисъл  “Отново Прованс” е наша идеална отправна точка.
Иначе… апетитът идва с четенето.

“Отново Прованс” тук

Прочетете още

newspaper-412452_1280

Дигиталното време изяде кръстословиците

Раждат се преди повече от 110 години Промишлената революция тогава прави печатарството лесно и достъпно …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...