Начало / Любопитно / Клубът на книжарите от „Хеликон” препоръчва “Отново Прованс”. Апетитът идва с четенето!

Клубът на книжарите от „Хеликон” препоръчва “Отново Прованс”. Апетитът идва с четенето!

Ако книгите на Питър Мейл се бяха появили през Средновековието, стогодишната война между Англия и Франция нямаше да се състои. Днес ги наричаме литературен пътеводител, гъдел за небцето, наръчник за ценители, кулинарен шедьовър, средство за отмора,  впрягайки всички умения на критици и туристи, за да изразим удоволствието си.

Спор няма – светът е превзет чрез храната. И  когато врял и кипял в рекламния бранш англичанин, с безспорен писателски талант ни сервира  поредната си  книга, ние сме доволни.

Защото това е феномен – нито сходните заглавия,  нито предъвкването на една и съща тема е в състояние да ни отегчи. Дали защото припознахме нашата страна като идилична провинция, или отключихме естетическите си възможности на европейци, книгите на  Питър Мейл са фактор който ни помогна.
“Отново Прованс” е последна от трилогията за Южна Франция. Преди нея са “Една година в Прованс” и “Прованс завинаги”, радващи се на  добър превод и още по-добър прием на българския пазар.

Местата и героите винаги са едни и същи, но Питър Мейл е способен  да променя перспективата до такава степен, че всеки прочит отправя  друг поглед.
“Отново Прованс” преоткрива с жена си след четири години, прекарани в Америка. Нещо не им достига в страната на неограничените възможности, липсва им целият спектър от гледки, звуци и миризми, липсва им  човешко общуване. И макар че информацията е обилно полята с вино и френски парфюм, овкусена с маслини и трюфели, гарнирана  със сирена, обвита с  аромат на мащерка и лавандула,  изобилстваща със слънце, тук не всичко опира до храната.
Място на  което хората са способни да убият месаря от страст, е същото, в което научаваме как въображемо се гради съвършеното село, или какво усещаме щом  посетим  “училище за носове”. Повлечени от типичния провансалски пазар с врявата, яркостта, с ексцентричните продавачи предлагащи ту резен сирене, ту хапка тапенада върху препечена филийка, разбираме  защо досадното задължение се превръща в сутрешна забава. Театралният подход на автора  е  закачка към традицията на онова национално самочувстие, вкоренено у  всеки французин.

Цяла глава от книгата представлява достоен пътеводител на Марсилия. Обзема ни средиземноморски дух, респектира ни историческа харизма. Визуалното пиршество продължава – с най – прочутото от всички марсилски ястия – рибената супа буябес, невъобразимо ароматна, с коприненогладка консистенция, проблясваща в шафраненозлатисто на искрящото слънце…огладняхте ли вече? Да спрем  и  да помислим – за какво ни е това. Ако пътуваме за да ядем, по-добре да си стоим вкъщи. За да опознаем света обаче, е необходима  малко кулинарна  култура.

Питър Мейл я провежда  умело и там където прави комплименти, не пести и критика. Той знае че читателят става взискателен към форми приети за даденост. Английският хумор не отстъпва на френската кухня. В този смисъл  “Отново Прованс” е наша идеална отправна точка.
Иначе… апетитът идва с четенето.

“Отново Прованс” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …