Начало / Критика / „Дневник”: Музеите на писателите се рушат

„Дневник”: Музеите на писателите се рушат

Националният литературен музей: Виновни са уредниците им

 

„Изкачване по седемте стъпала на бояджийска стълба, прехвърляне през металната ограда на съседния имот и скок отвисоко – това са препятствията пред уредника на къщата-музей „Христо Смирненски“ Александър Мошев. „Реално това е единственият начин, по който мога да стигна до работното си място. Това е „Приказка за стълбата“ в съвременен вариант“, казва той. От 7 години музеят е затворен, а от 20 се руши.”

Така започва днешната статия на в. „Дневник”, озаглавена „Битовите проблеми на литературните музеи” и описваща трагичното състояние на къщите-музеи на Христо Смирненски, Пейо Яворов и Иван Вазов в София. В статията се посочва сходната съдба и на други къщи-музеи в София, стопанисвани от Националния литературен музей, с уточнението, че субсидията от министерството на културата стигат само за заплати, ток, телефон и парно.

Домът на Смирненски е с неуредена между общината и държавата собственост и поради тази причина стои затворен седма година, а постройката се руши. От миналото лято къщата на Яворов е собственост на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България, които още не са започнали ремонт.

Музеят на Вазов „вегетира” по думите на уредника му Мирела Иванова, тъй като нямало пари за ремонт.

В отговор до „Дневник” директорът на Националния литературен музей Катя Зографова пише: „Да, състоянието на къща музей „Хр. Смирненски” е плачевно, грозно и с риск от саморазрушаване; публично огласените намерения за реконструкция на „П. К. Яворов” от собствениците му до момента не са подкрепени с нито една практическа стъпка, а „Иван Вазов” „вегетира”. Дали пък „разрухата” не устройва уредничката?”. Тя посочва, че спасението е в печеленето на проекти за финансиране, каквито тя е печелила като уредник на къща-музей „Никола Вапцаров”. Зографова упреква Иванова, че е отхвърлила предложението й Народният театър „Иван Вазов” да стане партньор на музея в един от проектите на общината и че не е достатъчно активна.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …