Начало / Критика / „Дневник”: Музеите на писателите се рушат

„Дневник”: Музеите на писателите се рушат

Националният литературен музей: Виновни са уредниците им

 

„Изкачване по седемте стъпала на бояджийска стълба, прехвърляне през металната ограда на съседния имот и скок отвисоко – това са препятствията пред уредника на къщата-музей „Христо Смирненски“ Александър Мошев. „Реално това е единственият начин, по който мога да стигна до работното си място. Това е „Приказка за стълбата“ в съвременен вариант“, казва той. От 7 години музеят е затворен, а от 20 се руши.”

Така започва днешната статия на в. „Дневник”, озаглавена „Битовите проблеми на литературните музеи” и описваща трагичното състояние на къщите-музеи на Христо Смирненски, Пейо Яворов и Иван Вазов в София. В статията се посочва сходната съдба и на други къщи-музеи в София, стопанисвани от Националния литературен музей, с уточнението, че субсидията от министерството на културата стигат само за заплати, ток, телефон и парно.

Домът на Смирненски е с неуредена между общината и държавата собственост и поради тази причина стои затворен седма година, а постройката се руши. От миналото лято къщата на Яворов е собственост на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България, които още не са започнали ремонт.

Музеят на Вазов „вегетира” по думите на уредника му Мирела Иванова, тъй като нямало пари за ремонт.

В отговор до „Дневник” директорът на Националния литературен музей Катя Зографова пише: „Да, състоянието на къща музей „Хр. Смирненски” е плачевно, грозно и с риск от саморазрушаване; публично огласените намерения за реконструкция на „П. К. Яворов” от собствениците му до момента не са подкрепени с нито една практическа стъпка, а „Иван Вазов” „вегетира”. Дали пък „разрухата” не устройва уредничката?”. Тя посочва, че спасението е в печеленето на проекти за финансиране, каквито тя е печелила като уредник на къща-музей „Никола Вапцаров”. Зографова упреква Иванова, че е отхвърлила предложението й Народният театър „Иван Вазов” да стане партньор на музея в един от проектите на общината и че не е достатъчно активна.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …