Начало / България / Министър Анелия Клисарова: Няма да позволя от програмата да отпадат произведения на български класици

Министър Анелия Клисарова: Няма да позволя от програмата да отпадат произведения на български класици

Пълна метаморфоза претърпя позицията на новия просветен министър Анелия Клисарова по проект на образователното министерство за промяна в класическите произведения, които се изучават в средните училища по български език и литература, съобщи mediapool.bg.

След като във фокуса на медиите попадна проектът, според който класически творби на Христо Ботев и Никова Вапцаров ще отпаднат от учебната програма, а други ще бъдат подменени, какъвто е случаят с Димитър Димов, в четвъртък министър Клисарова защити проекта, като обяви, че „не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове“.

Ефектът от „посегателството“ върху българските класици обаче бе подействал и в социалните мрежи и форумите се надигна вълна на възмущение, без проектът за промените да е ясен, нито да са чути мотивите на експертите, които са работили по него

Вчера министър Клисарова застана и зад заместничката си Налбант, като обяви, че проектът е работен при предишното правителство и е в контекста на периодичното осъвременяване на съдържанието на учебните програми.

Днес обаче министър Клисарова извести поразителната промяна на позицията си:

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици. Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения „.

Свързани заглавия
“Тютюн“ на Димитър Димов и “Майце си“ на Ботев отпадат от учебната програма

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …