Начало / Критика / Истинската същност на Вирджиния Улф е разкрита след 70 години

Истинската същност на Вирджиния Улф е разкрита след 70 години

автор: Петър Р. Василев

Изследване на Кеймбриджкия университет поставя легендарната писателка редом до Джойс и Елиът

 

Ново задълбочено изследване на живота и творчеството на Вирджиния Улф, направено от английски учени, показва, че нейните творби са по-сложни, отколкото се е предполагало досега. Множество политически намеци, разчетени в текстовете й, дават нова светлина на нейното творчество. Тезата, че тя няма образование, също е разклатена. Всъщност Улф е била образована, въпреки че самата тя е прокламирала обратното. След това изследване вече можем да я включим към най-големите писатели модернисти като Т. С. Елиът и Джеймс Джойс, пише литературният критик Матю Бейл в „Индипендънт”.

Изследването е част от мащабен проект на Кеймбриджкия университет. Целта му е да се преиздадат книгите й и да се разчетат отново посланията в тях. Поводът е, че на 28 март се навършват 70 години от смъртта на писателката. В новите издания на Кеймбриджкия университет ще бъдат написани подробни обяснения под линия, които да дават яснота и да хвърлят светлина върху препратки в текстовете на писателката по подобие на изданията на Джеймс Джойс и Томас Елиът. Техните творби са придружени с дълги бележки, в случая на Елиът – написани от него самия, докато в творбите на Вирджиния Улф такива липсват.

Изследователите са категорични, че Улф щеше да остане в литературната история най-вече като главен член на литературната общност Блумсбъри – известна с креативната си дейност, и като бохем с бисексуални наклонности, а чак след това с дейността си като писател. Всеобщата представа за нея е оформена от първата й биография, написана от нейния племенник Куентин Бел, както и от собствените й коментари за това, че е нямала образование. Всъщност, тя е посещавала лекции в Кралския колеж в Лондон по история, немски, гръцки и латински. Въпреки че не е взела диплома, има сериозни доказателства, че се е явявала дори на изпити.
Ана Снейт, запалена читателка на литературата на ХХ век, както и автор на част от анотациите за Кеймбриджкия университет, казва, че новите публикации ще хвърлят повече яснота по този въпрос. „Тя е била изключително и само политическа писателка и истинска интелектуалка. Образовала се е сама, като е чела и си е правила сама проучванията”.

Родена като Вирджиния Стивън в интелигентно семейство, основата на нейното образование е поставено у дома. Голям удар за нея са ранната смърт на майка й и сестра й Стела. Вирджиния се омъжва за издателя Леонард Улф. По време на брака си тя има афера с писателката Вайла Саквил-Уест, която също е от кръга Блумсбъри. Двете се запознали на събиране в къщата на съпруга й в Гордън Скуеър.

Вирджиния Никълсън, нейната пра-племенница и дъщеря на Куентин Бел – също писателка, е щастлива заради проекта на университета. „Много съм щастлива, че нейното творчество ще достигне до по-голяма аудитория, била тя добре образована или не. Страхотно е, че Кеймбриджкият университет намира нови и нови неща относно творбите й. Надявам се фактът, че е била начетена, няма да я направи по-недостъпна за хората. Книгите й може да са с дълбок смисъл, но също са и много приятни за четене”, казва Никълсън.
Английската писателка е известна на българските читатели с „Годините”, „Към фара”, „Вълните”, „Мисис Далауей” и др.

Фото: brooklynmuseum.org

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …