Начало / Автори / Българката, която впечатли американските издатели

Българката, която впечатли американските издатели

С трейлъри вече се рекламират не само филми, но и книги. Буктрейлърите са популярно средство за предизвикване на интереса към предстоящите издания на книжния пазар. Никое уважаващо себе си издателство вече не пуска книга, особено когато е ориентирана към младежката аудитория, без предварително да е подгряло интереса на читателите със специално създаден трейлър, който изразява визията на автора и на издателите за книгата. Сред най-търсените автори на такива буктрейлъри в САЩ е младата българка Ваня Стоянова.

Ваня е родена в Казанлък, но през 1996 г. се премества заедно със семейството си в Атланта, САЩ. Тя е професионален фотограф и се е специализирала в създаването на оригинални трейлъри за книги, ориентирани предимно към младежката аудитория. Сред последните й проекти са трейлъри за някои от най-популярните американски автори на тийнейджърска литература, и по-специално в жанра ърбън фентъзи, по който полудяха младежите от цял свят. Създателка е на трейлърите на някои от най-хитовите автори в този жанр като Ками Гарсия и Маргарет Стоъл (Beautiful Creatures), Касандра Клеър (Clockwork Angel), Холи Блек (White Cat) и др. Ето само някои от заглавията на книгите, които вкараха отново тийнейджърите в книжарниците и за популяризирането на които помагат и трейлърите на Ваня: „Бранителката на портата“ от Мишел Зинк, Shadow Hills от Анастасия Хопкус, Sea от Хайди Клинг, Infinite Days от Ребека Мейцел, Everlasting от Анджи Фрезиър, Personal Demons  от Лиза Десрошер, The Iron Witch от Карън Махони, Invicible Summer от Хана Московиц и др.

Последният й хитов трейлър, който се появи в цялата световна мрежа, е по първата книга от новата поредица на Касандра Клеър, Clockwork Angel, но най-голяма известност й донася трейлърът на Beautiful Creatures („Прелестни създания”, изд. Кръгозор) книгата, обявена от Amazon.com за най-доброто младежко произведение за 2009 г.

Американският издател на „Прелестни създания”, „Little Brown”, прави свой официален трейлър, но повечето страни, в които излиза книгата, избират да я промотират с варианта на Ваня. Самите авторки също са влюбени в него, както и в цялата работа на българското момиче. Ваня ги съпровожда на турнетата им в Америка. Талантливата българка изготви и трейлъра за втората част на тяхната поредица, Beautiful Darkness („Прелестен мрак”, изд. Кръгозор), която излезе у нас през май 2011 г.

Повече за най-новите й проекти можете да намерите на сайта й  http://www.vlcphoto.net/.

Свързани заглавия
Третата част от поредицата „Хроники на чародейците” излиза в края на януари

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …