Начало / Хауърд Джейкъбсън с „Букър“ за хумористичен роман

Хауърд Джейкъбсън с „Букър“ за хумористичен роман

 


С три гласа срещу два журито на най-авторитетната литературна награда във Великобритания „Букър“ даде авторитетния приз на Хауърд Джейкъбсън за романа му „Въпросът на Финклър“ (The Finkler Question). Председателят на комисията Андрю Моушън, кралски поет от 1999 г. до 2009 г., заяви, че: „Въпросът на Финклър“ е напълно достоен победител. Това е книга за еврейството, но е много повече от това. За мен е особено удоволствие някой, който е толкова добър, най-накрая да получи само десерт“.

В навечерието на връчването на наградата букмейкърските къщи спряха да приемат залозите за Том Маккарти – неговият роман „С“ беше считан за сигурен победител и се предполагаше, че има изтичане на информация от журито. Другият скрит фаворит беше Питър Кери , с два „Букър“-а на сметката си.

Победата на Джейкъбсън шокира, както специалистите, така и широката публика – неговият рейтинг в сравнение с останалите от късата листата беше най-малък. Една от причините затова беше, че неговият роман е хумористичен, а досега творба от този жанр никога не е имала и минимален шанс да спечели. През 2001 г. самият Хауърд Джейкъбсън заявява по повод наградата и съдиите: „Това е абсолютна мерзост“. Той е бил два пъти в дългата листа, но винаги е бил в сянката на съвременните английски автори. „Бях започнал да изглеждам като писател, който никога няма да спечели, и ми беше писнало да ме описват като автор с висок рейтинг. Така че аз наистина съм поразен. Е, имаше горчивина в мен от предишните съдийски решения“, споделя най-възрастният победител от 1980 г., когато 69-годишният Уилям Голдинг печели. Джейкъбсън признава, че замислял следващият му роман да бъде за съдбата на възрастен писател, който никога не получава признание.

Носителят на „Букър“ за 2010 г. е роден в Манчестър през 1942 г. Води съботна колонка в „Индипендънт“. Известен е предимно с хумористичните си романи, в които често главни герои са британски евреи. За себе си казва, че е „еврейската Джейн Остин“, но не се смята за ортодоксален евреин, защото не ходи в синагогата. Определя се като еврейски ум и еврейски интелектуалец. Заради текстовете си в „Индипендънт“ го наричат „либералния ционист“.Награденият му роман, издаден от „Блумсбъри“, експлоатира темата какво е да си евреин днес, както и темите за любовта, загубата и женското приятелство.
Писателят е бил преподавател и телевизионен водещ. Тази година той представя по британския обществен канал Channel 4 първата част „Сътворението“ на телевизионната поредица „Библията: История“ .

Паричният еквивалент на наградата „Букър“ е 50 000 лири. На въпрос на английските журналисти за какво ще използва парите си Джейкъбсън отговаря: „Ще ги дам на жена ми Джени да си купи чанта. Знаете ли колко струват дамските чанти?“.
…………………………..
Фото: Edinburgh International Book Festival

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …