Начало / Критика / Джоан Роулинг: Критиците вероятно няма да харесат новата ми книга

Джоан Роулинг: Критиците вероятно няма да харесат новата ми книга

Джоан Роулинг, известна в цял свят с поредицата си за Хари Потър, е на мнение, че литературните критици най-вероятно няма да харесат новата й книга – „The Casual Vacancy” излиза в четвъртък и се чака с огромен интерес. До момента са направени над 1 милион предварителни поръчки, пише huffingtonpost.com .

Макар седемте книги за Хари Потър да са продадени в над 450 милиона копия в цял свят и повлияли на милиони деца, критиците не са били особено благосклонни към Роулинг. „Книгата се търкаля към предсказуем и лошо описан завършек”, пише Дейвид Клипън от „San Francisco Chronicle” за „Хари Потър и Ордена на феникса”.

Харолд Блум от „The Wall Street Journal” публикува през 2000 г. следната оценка: „Стилът й е толкова клиширан и неграматичен. За да се изразя по-меко, ще кажа че от читателя просто не се иска нищо. След четене на нейна книга ме обзема чувство за изгубено време”. Никълъс Лезард от „Гардиън” пък пише през 2007 г. за последната част на Хари Потър: „Думите на страниците са така плоски… който има търпението да дочете книгата докрай, значи всякакви надежди за него да разбере английския език са напълно изгубени”.

Роулинг предполага, че и този път ще е така. Но тя не се отчайва. „Не мога вече да сядам да пиша с мотивацията да покажа, че мога. Особено пък в този момент. За известно време обмислях да публикувам романа под друго име. Но пък така е по-смело, някак. В крайна сметка, най-много да ми кажат, че книгата е отвратителна и да се връщам към магьосническите истории. Ще го преживея”, коментира писателката.

Свързани заглавия
Новият роман на Джоан Роулинг на български след половин година
Корицата на новата книга на Джоан Роулинг беше показана
Първата книга за възрастни на Джоан Роулинг ще бъде черна комедия

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …

2 Коментари

  1. А източник за цитатите?
    До сега имаше само едно интервю за „The Casual Vacancy”, но в него Роулинг не е казвала нищо от нещата, написани тук.

  2. Ей, пише си го източника, а ако се беше разтърсил щеше и статията да намериш:

    http://www.huffingtonpost.com/2012/09/22/jk-rowling-reviews-may-sa_n_1905749.html?ncid=edlinkusaolp00000003

    Тук не пишат жълтини, ако не си забелязал.