Начало / Свят / Книга от преди години предсказала истината за Хилзбъро

Книга от преди години предсказала истината за Хилзбъро

Книгата „Hillsborough, The Truth” от 1999 г. предсказала истината за трагедията на Хилзбъро, при която през 1989 г. загинаха 96 привърженици на футболния отбор „Ливърпул”. Авторът –  доктор Фил Скратън, разказва за едно от най-големите потулвания в историята на британските власти. Творбата, преиздадена за последно през 2009 г., е обявена за един от най-добрите разследващи трудове, съобщи британският „Индипендънт”.

Въпреки това обаче, книгата е трудна за намиране. Много малко книжарници я разпространяват. Освен това „те не знаят къде да я изложат”, твърди самият Стратън.
Стратън обаче не спира да се бори за разкриването на истината по случая. Той е един от изготвилите доклад от 398 страници, публикуван миналата седмица. Едно от нещата, които се отбелязват в него е, че според медицинските данни, 41 от 96-те жертви от Хилзбъро са могли да оцелеят, ако им е била оказана по-адекватна помощ. Това може да доведе до ново отваряне на медицинските картони на загиналите, за да се потърсят още подробности.

Тези, както и още данни, са публикувани в книгата „Hillsborough, The Truth”. В новото издание от 2009 г. има и още едно допълнение. Разговор с полицай, който е бил на смяна тогава. Той едва е стартирал кариерата си в полицията. Години след трагедията Скратън сърфирал през телевизионните канали и открил предаване, в което служителите по сигурността, взели участие тогава, страдали от след травматичен стрес. Стратън намира полицая и го кара да му разкаже своята история. „Опитват се да прикрият истината, за да си измият ръцете всички замесени”, му казва служителя по сигурността.

Книгата на Фил Стратън, към момента, може да се намери втора ръка.

На 15 април 1989 в 15 ч на стадиона „Хилзбъро“ в Шефилд, Англия започва футболната среща между ФК „Ливърпул“ и „Нотингам Форест“. Стотици фенове все още са пред вратите на стадиона.

Полицията решава да отвори изход С. Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.
Полицията и „Бърза помощ“ не смогват да помогнат на ранените. Въпреки това голяма част от полицията прави кордон, като блокира 3/4 от игрището, за да не могат феновете на „Ливърпул“ да достигнат тези на „Нотингам“. Парадоксално фенове на „Нотингам”, опитали се да излязат на тревата, за да окажат помощ, са спрени.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …