Начало / Любопитно / Библиотеките по света – от най-старата до… най-малката

Библиотеките по света – от най-старата до… най-малката

Историята им започва в дълбокото минало

Uvodní2

Библиотеките са едно от най-гениалните изобретения на нашата цивилизация. На практика ни съпровождат от хилядолетия в опитите да израстваме духовно и морално. Заедно с това се превръщат в местата, запазили най-много свидетелства за развитието на човека изобщо. Не е чудно, че редица парадокси също остават в историята благодарение на библиотеките. Някои пък се раждат направо там – между регалите с книги.

Нека тръгнем обаче на разходка във времето – и да отсеем най-впечатляващите факти, свързани с библиотеките

Knihovny

  1. Най-старата – смята се, че е възникнала в манастира „Света Катерина“, който се намира на Синайския полуостров, част от Египет. Функционира без прекъсване още от средата на 6. век. Наред с библиотеката, манастирът разполага и със сбирка от религиозни текстове. За тях пък се смята, че е втората най-обширна колекция в света. За жалост, за да се озовете в манастира и библиотеката, е нужна специална покана от управата. Така че спокойно може да се насочите към Париж, където пък е най-старата обществена библиотека на света – създадена е през 1368-а в Лувъра, а е отворена за всички през 1692 г. Сега има нови, по-модерни помещения. Това е и Националната библиотека на Франция.
  2. Най-голямата – намира се в САЩ. Това е Библиотеката на Конгреса. Разполага с близо 160 млн. библиотечни единици, а е пресметнато, че събрани една до друга, нейните полици се точат на разстояние от 520 км. Ето още интригуващи цифри за Библиотеката на Конгреса – тя съхранява около 3,5 млн. аудиозаписа, а също така 13 млн. снимки. Впечатляващо е и това, че в хранилищата ѝ има общо 5,5 млн. карти. Рай е и за меломаните – с цели 7 млн. партитури, които пази. Наред с отпечатаните книги пък за поколенията тук се съхраняват 69 млн. ръкописа.
  3. Най-малката – счита се, че също е в САЩ, по улиците на Ню Йорк. Място в нея има само за един читател, а предлага общо… 40 заглавия. Цялата е построена от рециклирани материали, като целта ѝ е човек да намери за кратко пауза от градската лудница.
  4. Най-високата – според Книгата за рекорди на Гинес това е библиотека в Шанхай. Може да я откриете на 60. етаж на хотел „Мариот“. А това означава, че е разположена на височина от 230,9 м. Библиотеката разполага с книги на китайски и английски. Площта ѝ е 57 кв. м, като в тях са подредени общо 103 рафта.
  5. Първият библиотекарЗенодот Ефески. Древногръцкият филолог и поет се счита за основател на текстологията. Това е дисциплина, която изучава промените в текстовете с цел датиране и установяване на точното им съдържание. Зенодот бил и първият библиотекар на Александрийската библиотека. Компания там му правел и Деметрий Фалерски, който е смятан за най-добрия управник на Атина. Точно Деметрий е считан за автор на идеята за съвременните библиотеки.
  6. Първата класификационна система – смята се, че възниква на територията на Северна Америка. През 16. век французи се опитват да я колонизират, като отнасят със себе си и няколко лични сбирки от книги, а заедно с тях и система за класификация, която после се използва в Европа.
  7. Първата пътуваща библиотека – идеята за нещо такова хрумва на филантропа Джордж Мур през 1857 г. Пътуващата му библиотека обслужва първоначално осем британски села. Идеята му е по този начин да разпространява качествени четива сред хората от провинцията. Година по-късно подобна библиотека създават и в Уорингтън. Институтът по механика искал по този начин да осигури книги на своите клиенти или меценати. Разбира се, основна роля в първите такива библиотеки играели конете, които били призвани с все сили да теглят познанието и възхода напред, към следващото населено място.
  8. Най-голямата глоба – има много и най-разнообразни информации за санкциите, налагани от библиотеките. Сравнително достоверно е сведението, че през април 1955-а майката на Емили Канелос-Симс заема от библиотека в Илинойс стихосбирка, която обаче забравя да върне. Открива я 47 години по-късно именно дъщерята – и се налага да плати глоба в размер на 345,15 долара.
  9. Най-крадената книгаБиблията. Да, звучи невероятно… особено като стигнем до осмата Божия заповед – „Не кради.”
  10. За финал, плаваща библиотека – създадена е през 1959 г. Първият ѝ курс обаче е осъществен едва четири години по-късно. Корабът, на който е разположена, се движи по туристически маршрути лятно време. Дълъг е 24 м. А къде отвежда любознателните си читатели, докато са потънали в някой сюжет… остава тайна.
Информация и снимки: TopZine, „Уикипедия“ и архив

Прочетете още

prateek-katyal-_YzGQvASeMk-unsplash

Отпечатано върху човешка кожа

Такива книги не били рядкост в миналото Практиката да се използва човешка кожа за книги …