Начало / Свят / Френските библиотеки изискват вече ковид-сертификат

Френските библиотеки изискват вече ковид-сертификат

Документът е задължителен за всички посетители

8a3dd79d19b338a186b5b46cf7f5fc6f

Изискването разпали страстни дебати в самите библиотеки и дори протести. Някои клонове дори обявиха стачка, преди решението да влезе в сила. Сред доводите против е например този,че библиотеките предоставят обществени услуги и е нужно да са достъпни за всички, без каквито и да е условия.

Много от библиотеките в Париж например функционират и като социални центрове. Хората се отбиват в тях, за да поговорят с приятели, да използват интернет или дори просто да си заредят телефона. „Ковид-сертификатът е препятствие най-вече за потребители, които живеят в несигурни икономически условия” – казва Паскал Фери, който е управител на библиотека в 18. район.

Затруднения ще има и във френската провинция, твърди Алис Бернар, която е председател на Сдружението на френските библиотекари. В знак на протест някои клонове намалиха капацитета на библиотеките си на скромните 50 посетители – граница, под която е възможно влизането без сертификат.

Новите мерки ще изпитат най-силно точно най-ранимите групи, като това ще задълбочи социалното неравенство”, казват библиотекарите

Copyright-France-3-Normandie

Парижки библиотеки изпратиха и отворено писмо до кмета Ан Идалго. В него обръщат внимание, че областите с най-нисък процент ваксинирани се припокриват с местата, на които живеят най-бедните хора, а именно тях се опитват да приобщят към обществото библиотеките. „Новите мерки ще изпитат най-силно точно най-ранимите групи, като това ще задълбочи социалното неравенство”, казва се например в писмото.

Същата мярка важи и за влизане в ресторанти, барове, театри. Специално при библиотеките има изключение за научните и университетските. Властите изтъкват, че това е начин да подканят хората да се ваксинират, за да не се стига отново до затваряне на цели отрасли. След въвеждането на мярката близо 4 млн. французи са потърсили възможност да се регистрират за ваксинация. Общо 45 млн. са получили поне една доза.

Лира.бг по материали от FranceInfo

Прочетете още

14435581

Филмов режисьор спечели литературния „Гонкур“

Наградата е най-престижната във Франция Жан-Батист Андреа е новият ѝ носител – със своята книга …