Начало / Без категория / Дневниците на Джим Морисън ще се превърнат в книга

Дневниците на Джим Морисън ще се превърнат в книга

Обемното издание излиза в началото на лятото

c3858874d6c4ddbf0edc058eb2c3d856

Един от най-харизматичните изпълнители в историята на рока, Морисън обича да пише както текстове за песни, така и поезия, пък и всякакви други размишления и бележки. Общо 28 бележника присъстват сред наследството му, като сега всички те са старателно обработени, че да се появи новата книга. Тя носи донякъде дълго заглавие – The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics.

Томът с наследството на Джим Морисън е обемен и впечатляващ… Страниците на книгата са близо 600. Сред най-интригуващите записки в нея сигурно ще са онези от парижкия дневник на рок легендата, който се превръща и в секс символ на своето време.

Морисън заминава за френската столица заедно с голямата си любов Памела Корсън през пролетта на 1971-а. Само четири месеца по-късно – на 3 юли, именно тя го открива бездиханен в банята на апартамента им. Точно хроника на тези дни съдържа и парижкият дневник, който сега е включен в The Collected Works of Jim Morrison.

Сред най-големите достойнства на книгата ще е и филмов сценарий, създаден от Джим Морисън. The Hitchhiker никога не е довършен, но части от него са документирани в експериментален филм, за който музикантът и поет твърди, че е първата стъпка към нещо голямо.

Книгата ще съдържа и аудиозаписи – поетично четене в Лос Анжелис, което е част от тържеството по случай рождения ден на Джим; оказва се, последният в живота му…

Самият музикант се стреми да докаже, че е стойностен творец – още през 1969-а в интервю за „Ролинг Стоун” казва: „Искам хората да виждат в мен сериозния писател. Това винаги е била моя мечта.”

Така или иначе, името на Морисън се свързва най-вече с „Дорс” – групата, която създава през 1965-а заедно с Рей Манзарек. Бандата се превръща в символ на 60-те. Джим Морисън си отива от света ни на 27, а клавиристът на „Дорс” Манзарек – през 2013-а на 74.

The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics по предварителна информация ще излезе на 8 юни. Наред с текстовете, книгата ще съдържа и около 160 рисунки и снимки

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …