Начало / Читателски дневник / Светлината изгрява в книгите

Светлината изгрява в книгите

Ето пет, които ни помагат да разбираме по-добре света

svetlo

16 май е Международен ден на светлината – празникът е съвсем млад, защото решението за отбелязването му е взето от ЮНЕСКО преди само две години. Денят е избран като спомен за изпробването на първия лазер в света през 1960-а. Демонстрацията тогава е направена от Теодор Майман.

Разбира се, светлината има много измерения – тя е и духовно понятие, но заедно с това специфична физична величина. Точно поради тази причина нашите пет за повече светлина са заглавия, които осветяват света, в който живеем. Вижте кои са…

Светлина в науката – „Кратка история на почти всичко”

Обичаната книга донесе на автора ѝ Бил Брайсън европейската награда за популяризиране на науката „Декарт”. По страниците ѝ 68-годишният сега автор по разбираем начин ни води в дебрите на важни дисциплини като физика, генетика, геология и много други. Интересното е, че Брайсън също е далеч от тези така сериозни сфери. Навремето дори не завършва висшето си образование, като вместо това започва работа в психиатрия. Притежава обаче таланта да разкрива нещата по достъпен и интригуващ начин, което е в основата на повечето му книги.

Числата на светло – „Математиката накратко”

Пол Глендинг, авторът на тази книга, прави нещо изключително полезно – той избира 200 ключови термина в математиката и заменя непонятните дефиниции с просто обяснение на същността и значението им. Така Глендинг прави неоценима услуга на математиката, защото я доближава до всеки, който чувства любопитство и иска да знае повече за необикновения ѝ свят. Прави впечатление, че авторът е изключително сериозен учен с множество научни публикации и впечатляваща биография. Така че всяка дума от книгата му е проверена.

Осветяване на телата ни – „Биология на убежденията”

Книгата побира експериментите на Брус Липтън в сферата на ДНК. По любопитен начин ученият и неговите колеги улавят и анализират биологичните процеси в нашите тела. Така доказват, че ДНК се управлява дори от прости наглед неща като емоционалната окраска на мисълта ни. Липтън прави много за т. нар. епигенетика, която е сред най-активно развиващите се научни области в наши дни. „Биология на убежденията” на практика разкрива основите на новия дял в науката.

Светлина в начина, по който функционира собственото ни ДНК, предлагат книги като „Биология на убежденията“ ли „Генът“

epigenetika

Повече светлина във Вселената – „Пътеводител в квантовия свят”

Джим Ал Халили се превърна в един от най-известните популяризатори на науката в наши дни. „Пътеводител в квантовия свят” е прекрасен пример за работата, която върши. Теорията му е, че квантовата физика може да даде отговори на много въпроси за начина, по който функционира света ни. Чрез примери Ал Халили грабва вниманието и в „Пътеводител в квантовия свят”. И Вселената, която изгражда, е напълно различна от онова, което сме си представяли досега.

Светлината на тялото – „Генът”

Сидхарт Мукхърджи също насочва вниманието ни към нещо невидимо в нашето тяло, което обаче определя толкова много неща… Още заглавието подсказва кой е главният герой в книгата му, като самият Мукхърджи определя написаното за „интимна история”. И макар че придава на „Генът” научна основа, създава същински трилър – напрегнат и отдаден на идеята, че именно генетиката може да определя съдбите ни. Добавена стойност на книгата придава и фактът, че самиях Мукхърджи със своята родова история се превръща в „научен материал” по страниците. Авторът защитава идеята си чрез повтарящия се модел на психичните заболявания в неговото семейство. А генът оказва въздействие върху още толкова много неща…

Светлина в книгите улови Краси Проданов

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …