Начало / Свят / Исабел Алиенде протестира срещу замяната на думата диктатура с режим

Исабел Алиенде протестира срещу замяната на думата диктатура с режим

Чилийските власти премахнаха думата диктатура при споменаването на управлението на генерал Аугусто Пиночет в учебниците по история в началното училище. Вместо диктатура ще се използва думата режим в учебниците от първи до шести клас, съобщи dnevnik.bg, позовавайки се на  Би Би Си.

Решението на Националния съвет по образование предизвика политически скандал в Чили, тъй като левите партии обявиха дясноцентристкото правителство в опит да пренапишат историята.

Сенатор Исабел Алиенде, която е роднина на президента Салвадор Алиенде, убит по време на военния преврат през 1973 г., заяви, че поправката в учебниците е неприемлива. По думите й по време на управлението на Пиночет в Чили е била установена „жестока диктатура, съпровождана от най-сериозните нарушения на правата на човека“. Критика към правителството отправил и Едуардо Фрей, бивш президент на Чили от 1994 до 2000 г. Би Би Си припомня, че повече от 3000 чилийци изчезнаха или бяха убити от силите на генерал Пиночет, чието управление приключи през 1990 г.

Исабел Алиенде е чилийска писателка, родена на 2 август 1942 г. Тя е една от най-известните съвременни романистки. През 90-те всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Президентът Салвадор Алиенде е братовчед на баща ѝ. Той присъства в „Къщата“, там са Пабло Неруда, Виктор Хара, там е седемдесетгодишната история на нейното семейство. „Сякаш отворих артерия. Така извираше всичко от мен“, казва писателката за романа. „Момиче, остави журналистиката, по-добре седни да пишеш художествена литература с тази развита фантазия, която притежаваш“, ѝ казал някога самият Неруда. Днес тя не маха томовете му изпод компютъра си, всеки нов роман започва точно на датата 8 януари и целият ѝ живот върви в стила на онова, наречено някога „магически реализъм“.

Свързани заглавия
Исабел Алиенде получава датската награда „Андерсен“

Книгите на Исабел Алиенде тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …