Начало / Свят / Джоузеф Хелър: Забавлявах се по време на войната

Джоузеф Хелър: Забавлявах се по време на войната

Бях млад, настроен за приключения, пише авторът на „Параграф 22”

Феновете на романа на Джоузеф Хелър „Параграф 22” вероятно ще бъдат изненадани да научат, че американският писател се е забавлявал с военната си служба по време на Втората световна война, съобщи „Гардиън”. Това е станало известно от две негови писма, предложени на аукцион в САЩ. Очаква се те да достигнат цена от 2000 – 3000 долара.

Това е странно, тъй като „Параграф 22”, написан през 1961 г., минава за една от най-силните сатири на военната бюрокрация. С това си качество романът е поставен от критиката и читателите сред най-добрите произведения на ХХ век, а авторът му става милионер.

В писмото от 3 странички, писано през 1974 г. до Джеймс Нейгъл, професор в Североизточния университет в Бостън, преживяванията на Хелър контрастират с описаните в книгата преживявания на главния герой Джон Йосариян. То е писано по повод подготвянето на сборник с есета, посветени на книгата.

„Как се чувствах по време на войната? Много по-различно от Йосариян –пише Хелър. – Истината е, че се забавлявах, подобно на всеки, с когото съм служил. Както по време на учения, така и в битка. Тогава бях млад, настроен за приключения. А в тази идея имаше толкова слава. Освен това войната повиши стандарта ми на живот”.

Хелър изкарвал 65-75 долара на месец, докато бил на военна служба като пилот на бомбардировач – с около 60 долара повече, отколкото преди това като чиновник.

В друго писмо от 1984 г. Хелър пише за „Параграф 22”: „Знаех, че тази книга ще бъде публикувана. Работих бавно и много внимателно. Направих най-добрата книга на тази тематика, която бях способен да напиша”. Когато я пишел, Хелър вече имал договор с издателство „Саймън и Шустър”.
Писателят споделя и кои са неговите кумири в литературата – Владимир Набоков и най-вече Томас Елиът.

Джоузеф Хелър е американски писател (1923 – 1999). Най-известната му творба е „Параграф 22”, продадена в над 10 милиона тираж. На много езици заглавието е станало нарицателно за абсурдна ситуация. Главният герой на романа е капитан Йосарян. Книгата е остра критика на бюрокрацията, с която се сблъсква всеки в армията.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …