Начало / Свят / Преди 150 години Карл Маркс бил кореспондент на „Ди пресе“

Преди 150 години Карл Маркс бил кореспондент на „Ди пресе“

Под статиите редакцията го представяла като „известен немски писател“

Австрийският вестник „Ди пресе“ отбеляза навършването на 150 години от датата, на която Карл Маркс (1818 – 1883) е станал негов кореспондент.

Философът и автор на „Капиталът“ и „Комунистическият манифест“ писал за изданието, докато бил в изгнание в Лондон. На 25 октомври 1861 г. излиза първата от поредицата статии на Маркс. На него му била дадена рубриката „Малкият капиталист“. В нея авторът приветствал назначаването на жени касиерки в лондонското метро, например.

Главният редактор на „Ди пресе“ Макс Фридлендер оценил литературните качества на статиите на кореспондента. Той пък от своя страна имал спешна нужда от пари, тъй като прекарвал времето си в читалнята на Британския музей. Работата тръгнала и от октомври 1861 до декември 1862 г. Маркс публикувал 52 статии. Нито една от тях обаче не била подписана с името му. На всичките вестникът го представял като „известен германски писател“. Сред темите на статиите му били американската политика, организациите на английските работници, културни новини.

Немалка част от изпратените от Лондон материали обаче се озовали в кошчето за боклук. По този повод Маркс пише в писмо: „Получих само 30 паунда този месец, понеже онези типове от редакцията не публикуваха част от статиите ми. Магарета!“.

Свързани заглавия
Излезе интимна биография на Карл Маркс

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …