Начало / Свят / Ходорковски пише книга в килията

Ходорковски пише книга в килията

Руска журналистка ще публикува биография на Путин „Човекът без лице”

Петролният магнат Михаил Ходорковски – един от враговете на руския премиер Владимир Путин, пише книга в затвора, където се намира от осем години, съобщи “Лос Анджелис таймс”. По този начин осъденият за кражба на петрол и пране на пари влезе в старата руска традиция да се твори от килията.

На някогашния най-богат мъж на Русия му остава да види още поне 1 800 изгрева през решетките на прозореца на бараката му. При това положение писането най-малкото е спасение. От друга страна книгата на Ходорковски има шанс да влезе в редицата произведения, написани в стил “ГУЛАГ”.
48-годишният бивш милиардер не е новак в писането. Досега той е написал над 100 статии и къси разкази за медии в Русия и в чужбина. В тях той отхвърля всички обвинения срещу себе си, но освен това коментира политическите, икономическите и моралните измерения на днешното руско общество и управление.

От няколко седмици Ходорковски е станал колумнист на влиятелното руско политическо списание “Нови времена”. Рубриката, която списва, се казва “От затвора”. В нея личи острото му око и интелектуална наблюдателност, съчувствие към братята му по съдба и опит за стилово родство с прочутата класика на Александър Солженицин “Един ден на Иван Денисович”.

Едновременно с новината за Ходорковски руските медии разпространиха вестта, че руската журналистка Маша Гесен е написала биография на Путин със заглавие „Човекът без лице: |Невероятният възход на Владимир Путин”. Книгата ще бъде публикувана на английски и ще се продава първо на американския пазар от 1 март 2012 г. Засега се пази в тайна, кой е купил правата на книгата.
Според слуховете книгата съдържа „взривоопасна” информация за най-важното лице в държавата. В журналистическите среди в Русия вече гадаят какви ще бъдат последствията за авторката. Според американския вестник „Вашингтон поуст” местонахождението й се пази в тайна от съображения за сигурност. Във „Фейсбук” Гессен отрича да се крие.

Мария Александровна Гессен (1967), известна повече като Маша Гесен е известна руска и американска журналистка. Родена е в еврейско семейство в Русия. През 1981 г. емигрира с родителите си в САЩ. Десет години по-късно се връща в Русия.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …