Начало / Свят / Алжирец взе наградата на германските книжари

Алжирец взе наградата на германските книжари

Писателят Боуалем Сансал беше отличен заради свободното му слово



Алжирският писател Боуалем Сансал (61) получи наградата за мир за 2011 г. на германските книжари в рамките на Франкфуртския панаир на книгата, съобщи nzz.ch. Тя е била връчена на церемония в прочутата Паулскирхе. Присъствали са политици и предприемачи, празен е останал единствено столът на алжирския посланик в Германия, допълва waz.de.

“Празният стол ме притеснява, защото показва, че нещата в моята родина не вървят към подобряване”, е казал в речта си писателят. Той е благодарил на всички смели алжирци, особено на жените, които тласкат страната към демокрация, и е заявил на съпругата си, която е седяла на първия ред – “Тази награда всъщност принадлежи на теб!”

Сансал беше избран, затова че е страстен разказвач, който отразява срещата на културите с уважение и разбиране. Алжирецът е спечелил журито с откровената си критика на социалните и политическите отношения, със свободното си слово и противопоставяне на терора и политическия диктат по целия свят.

Сансал е инженер и икономист по образование, бил е министър на индустрията. Публикува първия си роман “Клетвата на варварите” през 1999 г. и веднага предизвиква сензация.

Наградата на германските книжари е придружена от 25 000 евро.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …