Начало / Свят / НоВиолет Булауайо спечели африканския „Букър”

НоВиолет Булауайо спечели африканския „Букър”

Председателят на журито Хишам Митар: „Историята ми напомня на „Портокал с часовников механизъм”, но тук става въпрос за деца, бедни и гладни”

Писателката от Зимбабве НоВиолет Булауайо спечели наградата „Кейн”, известна и като африканския „Букър”. Тя получи приза за своя разказ „Hitting Budapest”, в който става дума за гладуваща група деца, едното от които е бременно с детето на дядо си. Главните герои се казват Дарлинг, Бастард, Годноус, Чипо, Стина и Сбхо.

„Историята ми напомня на „Портокал с часовников механизъм”, но тук става въпрос за деца, бедни и гладни, а и жертви на насилие. Притежава морална мощ и тежест”, коментира председателят на журито, либийският писател Хишам Матар.

Булауайо заяви, че е „развълнувана да получи една от престижните литературни награди”. Тя допълни: „Исках да покажа друга страна на света. За мен е интересно какво се получава, когато два свята се сблъскат. Смятам, че почтеността и насилието са истински проблеми, истински неща”.

Макар че един от главните герои в разказа – Дарлинг, мечтае да живее в Америка, а самата авторка е в САЩ от 1999 г., тя признава, че „не се чувства вкъщи”. „Липсва ми домът. Искам да пиша от вкъщи. Това е място, което ме вдъхновява. Америка изобщо не ме вдъхновява”. НоВиолет от скоро преподава креативно писане в университета „Корнел” в Ню Йорк.

Наградата „Кейн”, наричана още африканския „Букър”, се дава всяка година за кратък разказ на английски език от африкански автор. Призът носи името на сър Майкъл Харис Кейн. Паричната сума, която победителят получава е 10 000 паунда. Първото издание е през 2000 г.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …