Начало / Свят / „Последните 13 часа на Гарсия Лорка” разбулва мистерията около смъртта на поета

„Последните 13 часа на Гарсия Лорка” разбулва мистерията около смъртта на поета

Авторът е проучвал три години полицейски и военни архиви

Една от най-големите мистерии в испанската културна история е може би разбулена от местен историк в Гренада. Той твърди, че е открил истинския гроб на големия драматург и поет Федерико Гарсия Лорка, пише „Гардиън”.

Мигел Кабайеро Перес е прекарал три години в проучване на полицейски и военни архиви, за да намери яснота около последните часове на автора на „Кървава сватба” и „Йерма”, който е бил екзекутиран по време на Испанската гражданска война. Според Перес, Лорка е бил убит по заповед от ударна група от 6-има полицаи. Те са убили и още 3-ма затворници. Разстрелите са резултат на спорове между двете най-могъщи фамилии в Гренада тогава.
„Реших да потърся в архивите и да разбера истината, вместо да слушам разкази. Толкова хора твърдят, че са били очевидци и са си измисляли разни неща”, твърди Перес.

Мигел Перес е намерил и доказателства относно къде е истинския гроб на поета. Мястото е близо до ферма, наречена „Кортийо де Гаспачо”, между селата Виснар и Алфакар. Това е само на половин километър от мястото, досега смятано за гроб на Лорка. Историкът Иън Гибсън го е открил през 1971 г., но тогава кости не са намерени. Археологът Хавиер Наваро е изследвал почва от мястото и е на мнение, че там е било гроб.

Още информация може да бъде намерена в книгата на Мигел Кабайеро Перес „Последните 13 часа на Гарсия Лорка”.

Фото: bg.wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …