Начало / Свят / Проучване откри полово неравноправие в детската литература

Проучване откри полово неравноправие в детската литература

Женските персонажи са представени като слаби, а мъжките – като силни и властни



Проучване, проведено в САЩ, сочи, че има явна полова неравнопоставеност в детските книги. Произведенията са доминирани от мъжки персонажи и според Джанис Маккейб, професор по социология в университета във Флорида и шеф на екипа, провел изследването: „жените и момичетата играят по-маловажна роля в живота от мъжете и момчета”.

Изследвани са 6 000 книги, издадени от 1900 до 2000 г. В 57% от тях героите от мъжки пол имат доминираща роля, докато тези от женски пол се представят със скромните 31%. Мъжките животни са централни персонажи в 23% от книгите, докато женските – в 7,5%. Проучването е публикувано този април и се казва „Половото неравноправие в детските книги през ХХ век”.

„Тези числа показват, че децата са окуражавани да приемат жените и момичетата като по маловажни в живота. Те формират техните представи какво означава да си момче, момиче, мъж или жена. И го правят по грешен начин”, казват авторите на изследването. Те допълват, че дори когато женски персонажи играят
главна роля, те са представени като слаби, а не силни и властни, което също не е правилно.

Изводите, до които стига екипът университета във Флорида, обаче не са подкрепени от известните автори на детска литература като Мелвин Бърджис и Франк Котрел Бойс. „Момичетата биха чели книги, в които момчета са герои, но момчетата няма да четат такива, в които герои са момичетата”, коментира Бърджис. „Аз се старая да откроя женските персонажи в моята работа, макар да е трудно”, допълва той. Котрел пък е на мнение, че „жените имат влияние в детската литература, което е отвъд числата”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …