Начало / Свят / „Три чаши чай” е лъжа? Обвиниха автора в скалъпване на фактите

„Три чаши чай” е лъжа? Обвиниха автора в скалъпване на фактите

Вдъхновяващият разказ на Грег Мортенсън за това как е образовал 60 000 момичета е атакуван от документален филм на CBS News

Много от фактите, които са описани в биографичната книгата „Три чаши чай” на Грег Мортенсън, са измислени и силно преувеличени. Това показва документален филм на CBS News, който беше излъчен в САЩ на 17 април. Авторите на едночасовата лента твърдят, че най-вдъхновяващите страници на книгата, която излезе на английски през 2006 г. с печата на Penguin, са резултат от фикцията на автора – много от училищата, които са създадени от Мортенсън, са дело на други хора или въобще не съществуват, пише английският „Индипендънт”.

Може да се окаже, че най-завладяващата част от книгата – когато Мортенсън се натъква на селцето Корфе, където се сближава с местните при опит да изкачи връх К2, са нереални. Участник от експедицията споделя, че такава среща въобще не се е случвала, поне не в това пътуване. Филмът разкрива, че едно отвличане от талибаните през 1996 г. също не се е случвало. Авторите съзнават, че ще притеснят много от хилядите фенове на Мортенсън заради твърдението, че мемоарите не са стриктни.

53-годишният Мортенсен, чийто Централен азиатски институт е осигурил образование на 60 000 момичета в Пакистан и Афганистан, този уикенд отговори на обвиненията, които включват съмнения върху неговите средства, вложени в благотворителност. „Надявам се, че хората, които правят тези атаки, са наясно, че това може да коства много на десетки хиляди момичета“, заявява Мортенсен пред „Бозман Дейли Кроникъл“, местният вестник в Монтана, САЩ. Авторът на „Три чаши чай” признава индиректно, че е смесил желаното и реално за това кога за първи път е посетил Корфе. Неговата цел и тази на съавтора му Оливър Релин била да „опростят поредицата от събития”.

Книгата „Три чаши чай” постави рекорд, като се задържа над три години в Топ 100 на най-голямата електронна книжарница Амазон, като се радваше на възторжени читателски оценки. Книгата оглавява класацията и на „Ню Йорк Таймс” и фигурира в Топ 10 за нехудожествена литература 191 седмици. „Три чаши чай” излезе и на български с клеймото на ИК „Хермес”.

Мортенсън е два пъти номиниран за Нобелова награда.

Фото: 4.bp.blogspot.com

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …