Начало / България / За шести път наградата „Цветето на Хеликон“

За шести път наградата „Цветето на Хеликон“

Церемонията по традиция ще бъде съчетана с обявяването на носителите на приза „Рашко Сугарев” за разказ

Две от най-престижните литературни награди у нас „Цветето на Хеликон” и „Рашко Сугарев” ще бъдат връчени по традиция на церемония в столичната книжарница „Хеликон – Витоша”.

Церемонията е част от националната програмата на „Хеликон”, която за пореден път отбелязва тържествено Световния ден на книгата и авторското право.
Празникът е сред включените в календара на ЮНЕСКО. Тръгнал от Каталуния (където традиционно се чества Денят на Свети Георги и във всяка книжарница с всяка продадена книга се подарява цвете – роза), днес вече признат на много точки по света. Датата не е случайно избрана: на 23 април е роден и умира Уилям Шекспир, на същата дата умира и Мигел де Сервантес.

Тази година обаче за православния свят 23 април е Великден, затова „Хеликон” ще го отпразнува на 20 април, сряда. Церемонията по връчването на двата литературни приза ще се състои в „Хеликон – Витоша” от 11 часа.

„Цветето на Хеликон” е другото лице на голямата награда Хеликон. Учредителите – собствениците на книготърговска фирма „Хеликон” винаги са гарантирали обективност на журито на тяхната награда, която тази година навършва десет години. Но „Цветето на Хеликон” дава възможност да се види и реалният вот на читателите.

„Цветето на Хеликон” се връчва от 2005 г. – награда за най-добре продаваната от 12-те номинирани през предходната година книги със съвременна българска проза. Изборът на читателите, но не като вот, гласове от есемеси, а като реално закупени книги в книжарници „Хеликон”. Съвсем невинаги това е книгата, взела наградата на журито. Неин пръв носител е покойният Виктор Пасков с романа си „Аутопсия на една любов” .

Национален дарителски фонд “13 века България” за четиринадесети пореден път организира и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев”, за автори до 35-годишна възраст. Учреденият от Фонда конкурс на името на рано напусналия ни пловдивски майстор на краткия жанр Рашко Сугарев поощрява ежегодно (от 1998 г. насам) творчеството на млади белетристи от цялата страна.
Носители на наградата от предишни издания на литературния конкурс „Рашко Сугарев” са днес вече широко известни, утвърдени имена като Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, Георги Савчев, покойната Милена Авонеди, както и по-младите – Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Мария Донева, Александър Шпатов, Димитър Ганев. Миналогодишните победители бяха Мария Македонска от София, Николай Фенерски от Бургас и Пейчо Кънев от София.

Грамотите и паричните награди на тазгодишните победители ще се връчат от изпълнителния директор на фонд „13 века България” – проф. Греди Асса.
Тази година членовете на журито – Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Носители на „Цветето на Хеликон” досега
2005: „Аутопсия на една любов” на Виктор Пасков
2006: „Амазонката на Варое”’ на Боян Биолчев
2007: „Черната кутия” на Алек Попов
2008: „18% сиво’” на Захари Карабашлиев
2009: „Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …