TimeLine Layout

април, 2019

  • 26 април

    Великден иска червено яйце и хубава книга

    il_fullxfull.922917052_lzj5

    Пет предложения, подбрани с любов от книжаря Празниците са за четене – сто пъти по-добре е да разтворите нещо, което отдавна ви привлича, отколкото да прекарате времето на трапезата. Пък и по Великден се очертава слънцето да свети привлекателно… Разходка с книга в ръка – това звучи чудесно! Затова се …

    Прочетете още »
  • 25 април

    Човекът и технологиите ще станат едно

    vanHooijdonk-1b

    Ричард ван Хойдонк го предрича в книгата си „Светът утре“ Холандецът се е посветил на бъдещето – по професия се определя като футуролог. Лекторските му умения са ненадминати, като е говорил от трибуни на най-високо ниво, включително в НАТО или пък Европейската комисия. Умението му да предвижда бъдещето използват и …

    Прочетете още »
  • 25 април

    Петя Дубарова – чиста като морска вълна

    petia

    Слънчевото момиче е родено на 25 април в любимия Бургас Когато и да я зачетем, усещаме колко много сила носи. Една такава нежна решителност, че човек може да живее без лъжи, без притворство. С любов към живота. Макар че нейният свършва тъжно… Между другото, наскоро се заговори за филм, посветен …

    Прочетете още »
  • 25 април

    С природа и книги ще лекуват в Норвегия

    78

    Новата концепция идва, за да пребори стреса Проектът се разработва от специалисти по психосоматична медицина, както и психиатри. Важна част в него обаче е и мястото за лечение. От архитектурното студио Snøhetta, станало известно с проекта си за подводен ресторант, предлагат пациентите да бъдат настанявани в домове от дърво. Естественият материал …

    Прочетете още »
  • 24 април

    Търговище проговори испански за Деня на книгата

    20190423_180103

    Оригинално литературно четене събра малки и големи в Хеликон Празникът се организира за втора година – поводът, разбира се, е 23 април. Честван като Световен ден на книгата и авторското право, на тази дата през 1616-а е починал големият творец Уилям Шекспир – три дни преди да навърши 52 години. …

    Прочетете още »
  • 24 април

    Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“: Мишел Обама комфортно на върха

    04/05/18 - BOSTON, MA. - Stock image of a New York Times Bestselling book e on April 5, 2018. Photo by Adam Glanzman/Northeastern University

    Тя и Дилиа Оуенс се радват на хубава гледка от първото място У НАС ВЕЧЕ ДАЖЕ ИМА ДАТА за излизането на „Моята история“. Точно така са трансформирали оригиналното Bekoming българските ѝ издатели. Интересът към президентшата е огромен по целия свят. Досега книгата е преведена на 44 езика. Ние я чакаме …

    Прочетете още »
  • 24 април

    „Всичките наши тела“ спечели „Цветето на Хеликон“

    IMG-20190423-WA50049 (1)

    Георги Господинов благодари с кратко и мило писмо Писателят получи приза за втори път – след 2013-а, когато го заслужи заради „Физика на тъгата“. Наградата по традиция се връчва от Хеликон в Деня на книгата и авторското право – 23 април. Отредена е за най-продаваната книга между 12-те номинирани и за …

    Прочетете още »
  • 23 април

    Поетът на април Румен Леонидов представя „Покаяние Господне“ в Столична библиотека

    roumen jpg

    Поет на месеца за април в Столична библиотека ще бъде Румен Леонидов. На 24. 04. 2019 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката той щепредстави новата си книга с поезия „Покаяние Господне” заедно с нейния редактор Людмила Ламбовска и Асен Валентинов. Стиховете ще чете актьорът Досьо Досев, …

    Прочетете още »
  • 23 април

    Република на смеха

    217753_b

    От другата страна на Черно море, в една древна земя, някога част от Османската империя, а днес курорт за крупни руски инвеститори, се намира Сухуми – градът, в който е роден писателят Фазил Искандер (1929-2016). Не се говори често за Абхазия, освен в рамките на военните ù конфликти с Грузия, …

    Прочетете още »
  • 23 април

    Теменуга Пенчева: Избери си рецепта по книга в „Литературен гастроном“

    All-focus

    Четенето винаги е било въпрос на възпитание и признак за образованост, но напоследък то се налага като стил в ежедневието, оформящ нагласите ни за всички достижения на цивилизацията и културните ни навици често се смесват с хранителните. Да си гурме познавач е равностойно на това да имаш богат речник, пъстра …

    Прочетете още »