Начало / Любопитно / „Въглен в пепелта” от Сабаа Тахир (анотация)

„Въглен в пепелта” от Сабаа Тахир (анотация)

Фентъзи романът „Въглен в пепелта” („Сиела“) на американската журналистка Сабаа Тахир е един успешен дебют, който провокира размисли и емоции и кара сърцето да бие по-бързо. Действието се развива в богат фантастичен свят, който напомня за древен Рим, но с леки ориенталски нюанси. Романът разказва историята на една робиня, която се бори за семейството си и на един млад войник, който се бие за свобода.

В рамките на Империята на Воините всяко неподчинение се наказва със смърт. Тези, които не са готови да дадат кръвта и тялото си за императора рискуват живота на своите близки. В този брутален свят главната героиня Лея живее с баба си и дядо си и с по-големия си брат. Семейството й се опитва да оцелява по бедните улици на империята. Те не предизвикват властта на императора, защото са виждали какво става с тези, които го правят. Когато братът на Лайя обаче е арестуван за предателство, тя е принудена да вземе решение. Бунтовническа организация обещава да го спаси ако тя им помогне и шпионира за тях в най-голямата военна академия на Империята. Там Лайя среща Елиас – най-добрият войник в училището, но също и този, който най-малко желае да воюва. Той иска само да се освободи от  тиранията, която е обучаван да налага на останалите. Елиас и Лайя скоро ще разберат, че техните съдби се преплитат и че техните избори ще променят съдбата на самата Империя.

Романът скоро може да се превърне в поредния холивудски хит, след като от студио „Парамаунт” купиха правата за екранизиране на историята. Фантастичният свят от романа напомня за античното Средиземноморие и по това се отличава от типичното фентъзи, където действието почти винаги се развива в някакъв аналог на средновековна Западна Европа.

Злодеят във „Въглен в пепелта” е жена, която всички наричат Комендантът. Според рецензия на MTV тя може да накара „Серсей Ланистър и Долорес Умбридж да изглеждат като двойка жалки аматьори. Комендантът обича да измъчва хора и дори да убива деца. Въпреки своята жестокост обаче и този герой е многопластов и постепенно разкрива и друга своя страна.

Сравненията между „Въглен в пепелта” и „Песен за огън и лед” на Джордж Мартин се появиха още преди излизането на книгата. Макар че романът има доста общи неща с култовата фентъзи поредица, той притежава и нещо уникално – в света, в героите и в стила на Сабаа Тахир. „Въглен в пепелта” е насочен към по-млада публика, но въпреки възможните паралели с „Игрите на глада” и „Дивергенти” това не е поредният опит на млад автор да повтори успеха на Сюзан Колинс. Романът впечатли автори като фентъзи писателя Брандън Сандерсън, който написа за него „С „Въглен в пепелта” Сабаа Тахир ни показва светлината в мрака, надеждата в един свят на отчаяние и човешкия дух, достигащ до величие в трудни времена”. Похвали Тахир получи и от Маргарет Стол, създателката на поредицата „Прелестни създания”, която видяла в книгата „най-оригиналния фантастичен свят, създаван от години”.

„Въглен в пепелта” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

407353049_746903160791827_1833475990585050969_n

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес „Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа …