Начало / Интервюта / Неделчо Богданов: Светът на Българ е свободен да пародира всичко и всички

Неделчо Богданов: Светът на Българ е свободен да пародира всичко и всички

Неделчо Богданов е български аниматор, известен като автор на сериала „Българ“. Роден е в Несебър. Именно там се развива и действието в сериала „Българ“. Богданов завършва гимназия в Казанлък, а след това – анимационна режисура в НАТФИЗ. Занимава се с анимация от 2001 г. Създава няколко късометражни анимационни филми по време на следването си. По-известните сред тях са „Професорът“, „Зверове“, „Екип 54“. На 23 май, събота, от 13 ч в столичната книжарница „Хеликон-България“ ще бъде представена книгата  „Българ – Книга-игра“, която Богданов създава съвместно с Богдан Русев (Робърт Блонд). Неделчо Богданов даде интервю специално за читателите на lira.bg.
––––––

Кой е Българ? Опишете ни героя си – какъв е той, има ли национален елемент в него, има ли си прототип или е събирателен образ?
–    Българ е един от главните герои заради името си и е облечен в старовремски носии, но като цяло няма изявени български черти в него. Най-вече е добродушен

Вие сте от Несебър, героите ви също. Ваши съграждани разпознаха ли се?
–    Някои се разпознаха – тези, които със сигурност съм ползвал като прототипи, но има и много други, които се припознават или припознават свои близки, без да съм го искал

Как се роди идеята за книгата след успешните първоначално малки филмчета, а след това пълнометражен филм?
–    Идеята за книгата дойде естествено. Ние имаме и игри на сайта, куестове, комикси, комикс игра, фен шоп. „Българ“ е мащабен проект и още в началото му беше замислен като такъв. Иска ми се някоя от следващите стъпки да е пиеса за театър

За кого е предназначена книгата ви? Какво е посланието й?
–    Най-вече за феновете ни. Книгата е комедийна, приключенска, посланието е: хората да не забравят да четат книги
Работили сте в тандем с Богдан Русев, признат за майстор в създаването на книги игри. Как протече работата ви заедно?
–    Много леко. Богдан е голям професионалист, изпревари сроковете и написа една чудесна книга, която ни разсмя в доста моменти.

Може ли да се каже, че в работата си сте повлиян в някаква степен от Спилбърг и Лукас? Героите ви по стъпките на Индиана Джоунс ли вървят?
–    Не! Трейлърът е подвеждащ! Тъй като феновете ни знаят, че Мандибула  – човекът, който открива книгата, е пародийно протеже на Индиана Джоунс, затова и трейлърът на книгата беше в този дух. Като цяло светът на Българ е свободен да пародира всичко и всички. А книгата е най-вече пиратско приключение.

Предполагам, че сте почитател на Робърт Луис Стивънсън. Кои са любимите ви писатели?
–    Любимите ми писатели в момента са Тери Пратчет, Джек Лондон и Толкин.

Колко време ви отне да пробиете в сайтовете за видеосподеляне?
–    Зависи от определението пробиване. Българ стана популярен още с първия сезон през 2010 г. И популярността му продължава да расте до днес. Още тогава епизодите бяха гледани над стотици хиляди пъти в официалния ни сайт, както и в другите популярни мрежи за споделяне. Радвам се, че още не сме омръзнали на феновете ни

Интернет пространството ли е пътят към свободното слово?
–    За такива като мен – явно да! Доста опити направихме „Българ“ да бъде пуснат нормално по телевизията и съм сигурен, че ако бяхме в САЩ, вече да сме го завъртели в някой ефир. Знам го, тъй като работя с американци, които доста се радват на нашите анимации. За съжаление, тук все още не сме получили отговор или интерес от никоя от телевизиите. А свободното ни слово съвсем не се различава от словото, което върви в родния ни ефир.

Познавате ли Емил Конрад? Мнозина бяха изненадани от успеха на книгата му. А вие?
–    Познаваме се, да! Аз не бях изненадан изобщо и никой, който се интересува от интернет, според мен не би се изненадал. Емил е много популярен сред младежите и има страхотно много фенове.

Джон Грийн обвини рекламодателите в „YouTube“, че подкрепят само развлекателния бизнес, а не този, който създава съдържание. Каква е ситуацията в България в това отношение?
–    За съжаление, рекламодателите подкрепят това, което търси масата. Какво да направим, като странни, лесни за изработка видеа правят милиони гледания? Щом това зяпа потребителят, това ще бъде лансирано напред и рекламирано най-много. Все още интернет не може да издържа продукти като филми и сериали, тъй като са много по-скъпи за изработка, отколкото печелят. В интернет мисля, че най-много печелят музикантите, влогърите и геймърите.

Интервюто взе Румен Василев

Свързани заглавия

„Българ” излиза на 23 май, премиерата е в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“

С турне в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора ще представят книгата-игра „Българ“

„Българ“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …