Начало / Свят / Първата книга на Антон Чехов излиза 133 години след написването си

Първата книга на Антон Чехов излиза 133 години след написването си

Първата книга на Антон Чехов, написана с псевдонима Антоша Чехонте, ще излезе за първи път тази година на английски, съобщи mybookself.org. Сборникът с разкази „The Prank“ ще бъде издаден от литературното списание „New York Review of Books“. Изданието, с илюстрации от брата на писателя, Николай, излиза на английски с помощта на преводачката Мария Блощеин.

В началото на 80-те години на XIX век, докато учи медицина, Чехов решава да се издържа с писане. Той публикува множество скечове и хумористични разкази в литературните издания в Русия по онова време. През 1882 г., той внимателно подбира 12 свои произведения, които трябва да представляват най-доброто от творчеството му до момента, за малката книжка „The Prank“ от под 200 страници. Идеята му е най-сетне да се утвърди като писател.  Изданието е илюстрирано от Николай Чехов и е вече изпратено за печат, когато царистки цензури решават да блокират неговата публикация.

Защо? Защото, както се изразява самият Чехов тогава, „най-добрите ми истории подриват положените основи“. 12-те разказа брилянтно осмиват несгодите на студентския живот, описват проблемни семейства, любов и предателство. Заглавието показва енергията, желанието за живот и изява на вдъхновения едва 22-годишен автор, който впоследствие ще остане в историята с класики като „Дамата с кученцето“, „Средство против впиянчване“, „Три сестри“ и др.

Свързани заглавия
Вечер, посветена на Чехов, ще се състои в библиотеката в Русе

Антон Чехов: Пази се от изискания език. Езикът трябва да е прост и изящен

Книги от Чехов тук