Начало / Свят / Почина писателят Питър Гей

Почина писателят Питър Гей

Признатият историк и писател Питър Гей почина, съобщи „Уошингтън поуст“. Той беше на 91 години. Неговата внучка, Елизабет Глейзър, потвърди смъртта му. Гей беше известен с книгите си за Просвещението и класовите разделения през Викторианската епоха, както и биографията на Зигмунд Фройд.

Питър Гей е роден в Берлин през 1923 г. като Петер Йоаким Фрьолих. Напуска родината си през 1939 г. заради възхода на нацистите и се установява в САЩ със семейството си през 1941 г. Написал е над 25 книги. Сред тях два тома за епохата на Просвещението, „Weimar Culture: The Outsider as Insider“ – издание за германската култура преди нацизма, няколко книги за Зигмунд Фройд, включително бестселър биографията от 1988 г., „Freud: A Life for Our Time“, както и биография на Моцарт, излязла през 1999 г. Волтер също е бил обект на неговото творчество. Преподава в престижния университет „Йейл“ в продължение на 24 години, преди да се пенсионира през 1993 г.

„Фройд не беше историк, но познаваше умовете на хората – промените във времето, различията между класите. Тревогата за индивидуалността го преследваше през целия му живот“, пише Питър Гей.

В своите мемоари, той отбелязва:

„Истината е, трябва да призная, че умишлено съм избягвал да се съсредоточавам върху масовите убийства на евреите в Европа. Ние всички имаме своите защитни механизми, които да ни помагат да минаваме през живота, и това е моят. Не съм горд от нацистите, но не виждам и причина да се извинявам за техните зверства.“