Начало / България / „Ефирни песни и тайни служби“ е новата книга на Кристин Димитрова

„Ефирни песни и тайни служби“ е новата книга на Кристин Димитрова

На 18 май излиза от печат документално публицистичното изследване „Ефирни песни и тайни служби. Образът на България в британската, американската и англоканадската преса през периода 1980–2000 година“ на Кристин Димитрова, съобщи издателство „Колибри“.

Книгата изследва образа на страната ни, на българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията. Авторката приема 1989 г. за ключова, за да проследи посоката на промените в политически и културен аспект и тяхната интензивност. Вълната на политическата промяна, която преминава през държавите от Съветския блок, води до оттеглянето на чужди войски, пренаписването на конституции, прелом в очакванията към индивидуалната свобода, институциите и отговорностите. През следващите години доскорошни врагове стават съюзници, култури и територии се отварят една към друга, нерядко за да се намразят впоследствие или да открият себе си по нов начин.

Кристин Димитрова е известен български творец, преподавател, журналист и общественик. Автор е на романа „Сабазий”, отличен с Награда на Министерство на културата и община Пловдив „Христо Г. Данов“, на книгите с разкази „Любов и смърт под кривите круши“ и „Тайният път на мастилото“, на десет сборника с поезия. Произведенията й са публикувани на десетки езици.

Свързани заглавия

Кристин Димитрова: Без критика цялата ни литература ще заприлича на сергия за коледни играчки

Книги от Кристин Димитрова тук

 

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …