Начало / Читатели / „Момичето с перлената обица“ от Трейси Шевалие

„Момичето с перлената обица“ от Трейси Шевалие

Ангела ПРАНАРОВА

Тънка мрежа изплетена от сиво-сини нишки, пясъчен воал, който напомня, че всичко, което виждаме през него е само сянка. Всеки цвят, всеки тон, всяка видима багра е очертание на образ, чиито ясни линии разпознаваме само в ума си. В един отделен свят, където светлината, простотата, докосването, придобиват друго значение. Свят, в който да си влюбен, не означава непременно да усещаш физическото присъствие на обекта на своите желания. Свят, в който преобърнатите образи допълват представата ти за цялост. Това е светът на Йоханес Вермер… Непроницаем, неразгадаем, подреден и същевременно хаотичен. Свят, в който всеки осмелил се да прекрачи, става малка част от шедьовъра на епохата. Перла, отразяваща светлината на времето.
Така се обича художник! С всяка фибра на тялото, с всяко сетиво на съзнанието, с всеки тънък слой напластена боя, с всеки „лъжлив цвят”, с всяка глътка въздух попила аромата на ленено масло и маслени бои. И без значение дали си „Момичето с перлената обица” или обикновена прислужница, без значение дали порядките на обществото позволяват ума ти да премине от другата страна – рискуваш … себе си, света си, всичко. Докато един ден съвестта не надделява над импулса ти за обич… Това е „момичето с перлената обица”. Не просто девойка, не просто необикновена жена с изразителни очи, погледнати през крив ъгъл, не просто картина, а символ. Символ на едно време, в което не човекът, а нравите определят живота.
И най-ценното е онова, което остава след нея – шедьовър попил аромата на любов, загадъчност и тайнство … „Перлата” на Йоханес Вермер.

„Момичето с перлената обица“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …