Начало / България / Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ще представят спомените на Стилиян Чилингиров във Велико Търново

Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ще представят спомените на Стилиян Чилингиров във Велико Търново

Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ще представят спомените на Стилиян Чилингиров във Велико Търново. Това ще стане на премиерата на книгата „Моите съвременници. Спомени“ в книжарница „Хеликон-Велико Търново“ на 8 май от 17,30 ч.

Румяна Пенчева е изследовател на българската литературна история. Работи в Националния литературен музей в София. Съставител е на книгите “Атанас Далчев. Писма” (2006), “Алипия Г. Влайков. Спомени” и др. Мирела Костадинова е философ по образование. През 2006 г. защитава докторат по теория на познанието. Изследва философското наследство на професорите Йоханес Ремке, Димитър Михалчев, Хайде. Печатала е във вестник „Труд“ и габровски издания. Сега публикува в списание „Философски алтернативи“.

Стилиян Чилингиров е един от най-изявените български културни деятели в началото на ХХ век. Едва ли има друг български културен деятел, който като него толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да е документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел. Съхранени са десетки тетрадки от по няколкостотин страници с негови дневници и почти още толкова страници с мемоари на писателя. Липсват излишни битови подробности – Чилингиров не ни е предоставил възможността да разберем в житейски план какви събития са сполетявали него и семейството му. Но пък ни е дал широка панорама на случващото се в обществения и културния живот и то не само в столицата. Интригуващи са наблюденията му върху литературни приятелства, обществени и писателски кавги, успехи и провали на книги и автори, вълнувал се е от измеренията на конкретни личности. И най-важното – стреми се към обективна характеристика на събитията, поставя ги в контекста на цялостния интелектуален живот, не разкрасява или омаловажава фактите.

В настоящото допълнено издание на „Моите съвременници“, което излезе с марката на „Кибеа“ в два тома, са възстановени текстовете по оригиналните ръкописи и с редакторските бележки на самия Стилиян Чилингиров. Запазени са стилът, езикът и правописът на документите. Обяснителните бележки под линия са направени, за да улеснят неспециалистите и по-младата публика. И според желанието на писателя спомените са придружени със снимки, много от които се публикуват за първи път.

Свързани заглавия

Последният възрожденец

Спомените на Стилиян Чилингиров


Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …