Начало / България / Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ще представят спомените на Стилиян Чилингиров във Велико Търново

Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ще представят спомените на Стилиян Чилингиров във Велико Търново

Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ще представят спомените на Стилиян Чилингиров във Велико Търново. Това ще стане на премиерата на книгата „Моите съвременници. Спомени“ в книжарница „Хеликон-Велико Търново“ на 8 май от 17,30 ч.

Румяна Пенчева е изследовател на българската литературна история. Работи в Националния литературен музей в София. Съставител е на книгите “Атанас Далчев. Писма” (2006), “Алипия Г. Влайков. Спомени” и др. Мирела Костадинова е философ по образование. През 2006 г. защитава докторат по теория на познанието. Изследва философското наследство на професорите Йоханес Ремке, Димитър Михалчев, Хайде. Печатала е във вестник „Труд“ и габровски издания. Сега публикува в списание „Философски алтернативи“.

Стилиян Чилингиров е един от най-изявените български културни деятели в началото на ХХ век. Едва ли има друг български културен деятел, който като него толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да е документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел. Съхранени са десетки тетрадки от по няколкостотин страници с негови дневници и почти още толкова страници с мемоари на писателя. Липсват излишни битови подробности – Чилингиров не ни е предоставил възможността да разберем в житейски план какви събития са сполетявали него и семейството му. Но пък ни е дал широка панорама на случващото се в обществения и културния живот и то не само в столицата. Интригуващи са наблюденията му върху литературни приятелства, обществени и писателски кавги, успехи и провали на книги и автори, вълнувал се е от измеренията на конкретни личности. И най-важното – стреми се към обективна характеристика на събитията, поставя ги в контекста на цялостния интелектуален живот, не разкрасява или омаловажава фактите.

В настоящото допълнено издание на „Моите съвременници“, което излезе с марката на „Кибеа“ в два тома, са възстановени текстовете по оригиналните ръкописи и с редакторските бележки на самия Стилиян Чилингиров. Запазени са стилът, езикът и правописът на документите. Обяснителните бележки под линия са направени, за да улеснят неспециалистите и по-младата публика. И според желанието на писателя спомените са придружени със снимки, много от които се публикуват за първи път.

Свързани заглавия

Последният възрожденец

Спомените на Стилиян Чилингиров


Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …