Начало / Свят / Австрия награди Мирча Картареску

Австрия награди Мирча Картареску

Румънският писател Мирча Картареску (58), когото българските читатели познават от книгите му и от гостуването му на Коледния панаир на книгата в София, получи държавната награда на Анстрия за европейска литература, съобщи „Дер щандарт“. Отличията се дават всяка година на Международния ден на книгата – 23 април.

Наградите са в няколко категории и са изцяло дотирани от държавата. Най-скъпата е тази, която взе Картареску – тя е придружена от чек за 25 хил. евро. През март авторът получи и наградата на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство за трилогията си „Ослепително”. Картареску е смятан за най-видния представител на поколението писатели, което дебютира през 80-те години на ХХ век. Завършва румънска филология в Букурещкия университет. През 1999 г. защитава докторат на тема „Румънският постмодернизъм“. Счита се, че е основният теоретик на това литературно течение в Румъния. Дебютира със стихове. Издава няколко книги със стихотворения и поеми. Уникален проект е книгата му „Levantul“, героично-комична епопея, своеобразна разходка из историята на румънската литература, като реплика към „Одисей“ на Джойс.

Австриецът ранц Йозеф Чернин (63) получи приза за лирика „Ернст Яндл” и 15 хил. евро. Евелин Шлаг (62) бе наградена с 12 хил. евро  за цялостно творчество. Кристоф Бауерфройен (46) беше поощрен за изявите си в литературата с 8 хил. евро. Дадена бе и награда за критика – на Бригите Швенс-Харант (48), шеф на отдела за култура на седмичника „Die Furche“. И тя получи чек за 8 хил. евро.

Свързани заглавия

Мирча Картареску: Европа означава културни ценности

Лайпцигският панаир на книгата ще награди Мирча Картареску

Мирча Картареску ще бъде гост на панаир на книгата през декември

Виртуална читателска мрежа избра най-добрите източноевропейски романи

Книги от Мирча Картареску тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …