Начало / Свят / Днес е Световният ден на книгата

Днес е Световният ден на книгата

Днес, 23 април, се отбелязва световния ден на книгата. Датата е избрана, защото на този ден се отбелязват годишнини и от смъртта на класиците Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

Празникът е официален от 1995 г., когато на конференция в Париж от ЮНЕСКО се взема решение на 23 април да се отдава почит на книги и автори и да се окуражават всички, главно младите хора, да откриват и преоткриват удоволствието от четенето. ЮНЕСКО промотира събитието и като ден на четенето и писането. Поради тази причина различни инициативи с литературен дух се организират навсякъде по света. Често се организират и конференции, на които се обсъждат проблемите и важните теми в бизнеса с книги.

Макар официално Световният ден на книгата да е на 23 април, той понякога се измества или отлага заради различни социални фактори. Например, в Обединеното кралство и Ирландия той се отбелязва на първия четвъртък от месец март, за да не съвпада с Великден.

Ето и няколко примера затова как се празнува Световният ден на книгата по света.

Испания. На празнични събирания се чете „Дон Кихот“ в продължение на два дни, а наградата „Сервантес“ се връчва от испанския крал на церемония в Алкала де Енарес.

САЩ. Поредица от фестивали отбелязват събитието. Някои от тях се провеждат на първата неделя след 23 април.

Китай. С наближаването на деня се организират от правителството различни литературни мероприятия и шествия по улиците на столицата Пекин.

Мексико. Тази година мексиканците ще празнуват Световният ден на книгата с публични четения на „Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол. Книгата беше избрана чрез гласуване на 16 април.

Южна Корея. Правителството реши, съвместно с асоциации на издатели, книжарници и библиотеки да организира голям фестивал в Сеул.

Бахрейн. Културният център „Isa“ ще организира събитие в чест на Световният ден на книгата. Ще бъде отдадена почит и на първата бахрейнска писателка, Амал Ибрахим Ал Заяни.

Свързани заглавия

23 април – Световният ден на книгата в книжарница „Хеликон-Витоша”