Начало / Свят / Влиятелният критик и писател М. Х. Ейбрамс почина на 102 години

Влиятелният критик и писател М. Х. Ейбрамс почина на 102 години

Почина М. Х. Ейбрамс, един от най-влиятелните литературни критици и изследователи на течението романтизъм, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Той беше на 102 години. Ейбрамс е известен най-вече като главен редактор на антологията на английската литература „The Norton Anthology of English Literature“. Тя излиза за първи път през 1962, но е преиздавана 8 пъти. Тя се превръща в основно четиво за всички студенти в САЩ, следващи специалности свързани с англоезичната литература.

М. Х. Ейбрамс е роден през 1912 г. в Лонг Бранч, Ню Джърси. Той е син на руско еврейски емигранти. Още като дете много обича четенето. Често се случва да заеме 3 книги от местната библиотека и да ги върне на следващия ден, защото вече ги е прочел. Завършва англицистика в „Харвард“ през 1934 г. Той е един от малкото евреи, допуснати по онова време в престижния университет. Впоследствие печели стипендия и в Кеймбридж.

По време на Втората световна война работи в психо акустичната лаборатория на „Харвард“. След войната става професор в университета „Корнел“. Сред студентите му са Харолд Блум и Томас Пинчън. Блум впоследствие става авторитетен критик, а Пинчън – известен романист. През 1953 г. излиза труда му „The Mirror and the Lamp“, което е най-подробното изследване на литературното течение романтизъм, публикувано в САЩ до този момент. Други известни негови книги са „Natural Supernaturalism“ и „The Milk of Paradise“. През 2012 г. сборникът с есета „The Fourth Dimension of a Poem“ отбеляза неговия 100-годишен юбилей.

Жени се за Рут Гейнс през 1937 г. Имат 2 деца. Двамата са заедно до нейната смърт на 91-годишна възраст през 2008 г.

Фото: ezramagazine.cornell.edu