Начало / България / Ясни са любимите книги на българските деца

Ясни са любимите книги на българските деца

„Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор” на Луис Карол, „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” на Джан Бърчет и Сара Воглър и “Сняг вали” на Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл са любимите книги на децата в България.  За тях са гласували 3881 деца от цялата страна, съобщиха организаторите на проекта  “Бисерче вълшебно” 2015.

Официалната церемония, на която бяха обявени призьорите в трите възрастови категории, се състоя вчера, 22 април,  в столичната галерия „Credo Bonum“.

В категорията “Откриватели“, в която гласуват децата на възраст от 6 до 8 години, със 132 гласа победител стана „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” на Луис Карол (изд. Лабиринт). Второто място с 90 гласа е за “Азбучни гатанки” с автор Любомир Николов (изд. Софтпрес), следвана от “Боско: Елфите” (изд. ФЮТ) с 89 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 138 читателски гласа събра „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” и те се оказаха достатъчни за първото място. 128 деца са оценили достойнствата на “Двете Кралства: Разкази за гласовете на Щастието” на Катя Антонова (изд. Рибка), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място пък се поделя от “Детективите Агата и Лари: Престъпление в Айфеловата кула” и “SOS Животни в беда: Спасяването на болните кученца” (и двете на изд. ФЮТ) с по 123 гласа.

В категорията за най-големите читатели – „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е с автор Рик Риърдън. Тийнейджърите предпочетоха “Сняг вали” (изд. Егмонт България), която получи 75 гласа. Второто място остана за Риърдън и “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп” (изд. Егмонт България) с 66 гласа, а 40 гласа отредиха третото място за “Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. Ибис).

Специални поощрителни грамоти и нов вид статуетки получиха и трите книги номинирани в незадължителната за гласуване категорията „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“ – “Малката Божана в подводния свят” (ИК Жанет 45), “Последната игра. Поканата” (изд. Егмонт България) и “Сън в лятна нощ” (изд. ЕМАС). Книгата “Градът на скейтбордовете: Слончето от цирка” на издателство „EcoKids“ получи награда “Избор на бъдещите читатели с мнение” под формата на позлатена бебешка лъжичка и грамота. Тази награда бе връчена поради големия интерес на децата под 6 години да подкрепят любимата си книжка. В специална отделна форма за гласуване 326 бъдещи читатели дадоха своя вот, а от тях 204 гласа бяха тъкмо за героите на Мария Мартин.

Фото: Георги Казаков

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …