Начало / Любопитно / „Ванилена сол“ от Ада Пареляда (анотация)

„Ванилена сол“ от Ада Пареляда (анотация)

В малката кухня на ресторант Старият свят в Каталуния, северно от Барселона, се сблъскват два очевидно противоположни свята, когато шеф-готвачът и собственик Алекс Граупера наема за свой помощник канадката Анет. Жизнената млада жена, кулинарен антрополог по образование, която крие тъмно минало, си поставя за цел да съживи кухнята на Алекс и да вдигне на крака ресторанта – който, въпреки първоначалния успех и медийна популярност, е изпаднал в криза и е все по-празен с всеки изминал ден.

Шеф Алекс Граупера, талантлив готвач, привидно груб и циничен обрулен от живота мъж, има лични причини да мрази Америка – в неговата кухня не се използва нито една храна, произхождаща от „Индиите“, както първите конкистадори нарекли американския континент. Алекс умее да създава вълнуващи и вкусни ястия без картофи, домати, царевица или какъвто и да било друг американски продукт. С тези принципни предубеждения трябва да се пребори Анет, за да привлече интереса на клиентелата и медиите към Старият свят.

Рецепти, тенджери и аромати определят и овкусяват живота на главните герои Алекс и Анет – две разбити сърца, които ще открият между котлоните, тиганите и кавгите тайната съставка на своето щастие.

Дотогава обаче, те ще преминат през тежки изпитания, включително пагубните последствията от умишлено хранително натравяне, причинено от ревност.

Пикантна, свежа и необуздана, но също така нежна и загадъчна, „Ванилена сол“ е книга, от чиито страници изплуват тайни, но също безусловна любов към кухнята и гастрономията, както и буйни страсти и секс, балансирани от задълбочени познания за културата и историята на храните.

Авторката Ада Пареляда, е професионален шеф-готвач, така че успява да напипа интригуващо и емоционално специфичните проблеми, болки и страсти в живота зад кулисите на ресторанта и превръща романа във вълнуващ и увлекателен пътеводител за кулинарната култура на Каталуния.

ЗА АВТОРА

Ада Пареляда е родена в Гранолерс близо до Барселона. Започва да учи право, но страстта й към храната я отвежда към професионалното готвене. Заедно със съпруга й откриват ресторанти с новаторска кухня – Semproniana и Coses de Menjar в Барселона, и Acontecimiento в Лисабон. Сътрудничи на няколко вестника и телевизии. Автор е на готварски книги, а „Ванилена сол“ е първият й роман.

„Ванилена сол“ тук

Прочетете още

197270_b

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари (анотация и откъс)

За тези от вас, които са забравили  историята на Питър Пан, ще кажем: той е …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...