Начало / България / Георги Мишев представи „Нощта на десети“ от Йордан Ганчовски пред колеги и приятели

Георги Мишев представи „Нощта на десети“ от Йордан Ганчовски пред колеги и приятели

Живеещият в САЩ поет, писател и  журналист Йордан Ганчовски представи пред отбрана аудитория новия си роман „Нощта на Десети“. Премиерата се състоя в столичната книжарница „Хеликон Витоша“ и събра майстори на перото като Георги Мишев, Михаил Вешим, Любен Дилов-син, журналистите Божана Димитрова и Георги Атанасов, издатели и още куп приятели.

„Прозата в наше време е най-либералното пространство“, каза Георги Мишев. „Не следва канони, и схеми, смесва жанрове и стилове, койтейло от фикшън и факшън, накрая всичко минава за постмодернизъм. В този смисъл и „Нощта на Десети“ е коктейл от иронии и сатира, гротеска-колайдер като оня в Швейцария, дето се блъскат първични частици на материите и зад тях е черната дупка на половинвековна утопия, която ни докара до днешното дередже.“

С ласкави думи за романа на Ганчовски се изказа и критикът Константин Еленков.

„Световен роман е това. Книга, написана от поет и то поет художник. Чисто професионално изпитвам възхищение към Ганчовски, който я написва само за 77 дни и успява да събере действието в едва 2 часа“, коментира той.

Авторът пък разказа, че един от стимулите му да напише „Нощта на Десети“ е била среща в Чикаго с американския класик Рей Бредбъри.

„Пръв пък я прочете актьорът и режисьор Светослав Пеев. Той ми каза, че от това става роман. Мислех си, че ще събера действието в 7-8 часа, но накрая се оказа, че и два, два часа и половина са достатъчни“, сподели Ганчовски.

Свързани заглавия

Йордан Ганчовски за срещата си с Рей Бредбъри

Йордан Ганчовски: Майстори на стила като Каралийчев и Йовков са неизвестни за света

„Нощта на Десети“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ema2

Ема Уотсън крие екземпляри от „Малки жени“ из Лондон

Общо 150 книжни феи разпространяват романа из цял свят Актрисата Ема Уотсън е скрила екземпляри …