Начало / България / Георги Мишев представи „Нощта на десети“ от Йордан Ганчовски пред колеги и приятели

Георги Мишев представи „Нощта на десети“ от Йордан Ганчовски пред колеги и приятели

Живеещият в САЩ поет, писател и  журналист Йордан Ганчовски представи пред отбрана аудитория новия си роман „Нощта на Десети“. Премиерата се състоя в столичната книжарница „Хеликон Витоша“ и събра майстори на перото като Георги Мишев, Михаил Вешим, Любен Дилов-син, журналистите Божана Димитрова и Георги Атанасов, издатели и още куп приятели.

„Прозата в наше време е най-либералното пространство“, каза Георги Мишев. „Не следва канони, и схеми, смесва жанрове и стилове, койтейло от фикшън и факшън, накрая всичко минава за постмодернизъм. В този смисъл и „Нощта на Десети“ е коктейл от иронии и сатира, гротеска-колайдер като оня в Швейцария, дето се блъскат първични частици на материите и зад тях е черната дупка на половинвековна утопия, която ни докара до днешното дередже.“

С ласкави думи за романа на Ганчовски се изказа и критикът Константин Еленков.

„Световен роман е това. Книга, написана от поет и то поет художник. Чисто професионално изпитвам възхищение към Ганчовски, който я написва само за 77 дни и успява да събере действието в едва 2 часа“, коментира той.

Авторът пък разказа, че един от стимулите му да напише „Нощта на Десети“ е била среща в Чикаго с американския класик Рей Бредбъри.

„Пръв пък я прочете актьорът и режисьор Светослав Пеев. Той ми каза, че от това става роман. Мислех си, че ще събера действието в 7-8 часа, но накрая се оказа, че и два, два часа и половина са достатъчни“, сподели Ганчовски.

Свързани заглавия

Йордан Ганчовски за срещата си с Рей Бредбъри

Йордан Ганчовски: Майстори на стила като Каралийчев и Йовков са неизвестни за света

„Нощта на Десети“  тук

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …