Начало / Свят / Гюнтер Грас почина на 87 години

Гюнтер Грас почина на 87 години

Носителят на Нобелова награда за литература Гюнтер Грас е починал днес на 87 години в Любек, съобщи „Франкфуртер алгемайне цайтунт“, като се позова на издателство Steidl в Гьотинген.

Грас беше един от най-значимите съвременни писатели в Германия. Той натрупа известност с романа си „Тенекиеният барабан“, публикуван през 1959 г. 40 години по-късно получи Нобелова награда за цялостното си творчество.

През целия си живот авторът не спря да взима активно участие в политическите дебати. Той подкрепяше Вили Бранд и неговата политика спрямо Полша – Грас е роден в Гданск на 16 октомври 1927 г. Участва в предизборната кампания на социалдемократите. От 2012 г. досега не спря да критикува Израел за политиката му спрямо Палестинската автономия. Грас е сред малкото писатели, които са признали съпричастността си към нацизма през Втората световна война. Заради това до 1946 г. той е в американски плен.

Първата значима творба на Грас е „Гданска трилогия“, излязла през 60-те. В нея освен „Тенекиеният барабан“ са включени „Котка и мишка“ и романа „Кучешки години“. Почти половин век по-късно писателят написа „Трилогия на спомените“, обхващаща три автобиографични романа. Въпреки противоречивото си минало Грас е признат дори от критиците си за майстор на перото.

Свързани заглавия

Изложба с рисунки на Гюнтер Грас е открита в Мюнхен

Гюнтер Грас: Не вярвам, че ще успея да напиша още един роман
Няма да отнемат Нобеловата награда на Гюнтер Грас
Гюнтер Грас сравни Израел с ЩАЗИ

Израелските писатели призовават колегите си по света да се разграничат от Гюнтер Грас
Израел обяви Гюнтер Грас за персона нон грата
Гюнтер Грас: Израел е заплаха за световния мир

Книги от Грас тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 14  юли. Изданието …