Начало / България / Край на мистерията с препубликуването на „12 мита в българската история“

Край на мистерията с препубликуването на „12 мита в българската история“

Разкрита е мистерията  с преиздаването на популярната книга на Божидар Димитров „12 мита в българската история“.  Преди дни историкът се оплака публично, че издателство е препечатало дословно и пуснало в продажба творбата му, но с автор Антонио Иванджиков. Управителят на плевенското издателство „Печатница – НИМА“ Димитър Клатуров се е срещнал с Божидар Димитров и му се извинил.

От издателството са заявили, че не познават клиента си. Общували с него само чрез електронна поща. Практика било да се издават книги на млади автори безплатно.

„Антонио се представи за автор на книгата, написа ни имейл , с който изпрати уърд файл на книгата. Никъде не пишеше на този файл, че автор на книгата е Божидар Димитров“, заяви пред БНР Клатуров.

„12 мита в българската история“ с клеймото на „Печатница – НИМА“ е отпечатана в тираж от 4 бройки. Един екземпляр е за Иванджиков, а него и три, както е по закон, за Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, откъдето тръгна новината.

Антонио Иванджиков е футболист на „Левски“ от град Левски.

„Трябваше да представя моя книга в университета, за да завърша курса си по книгоиздаване. Така от библиотеката си избрах книгата „12 мита в българската история”. Моята книгата е отпечатана в четири екземпляра. Един предадох в училище, а другите дадохме в библиотеката. Извинявам се на проф. Божидар Димитров, че го въвлякох в такова нещо. Не съм го направил нарочно, а ми трябваше просто за училище. Не съм искал в никакъв случай да му открадна труда. Ако не беше тази книга, щеше да е друга”, заяви за бТВ  Иванджиков.

Книгатана Димитров не е в наличност в книжарниците.

Свързани заглавия

Божидар Димитров се оплака от плагиатство

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …