Начало / България / Край на мистерията с препубликуването на „12 мита в българската история“

Край на мистерията с препубликуването на „12 мита в българската история“

Разкрита е мистерията  с преиздаването на популярната книга на Божидар Димитров „12 мита в българската история“.  Преди дни историкът се оплака публично, че издателство е препечатало дословно и пуснало в продажба творбата му, но с автор Антонио Иванджиков. Управителят на плевенското издателство „Печатница – НИМА“ Димитър Клатуров се е срещнал с Божидар Димитров и му се извинил.

От издателството са заявили, че не познават клиента си. Общували с него само чрез електронна поща. Практика било да се издават книги на млади автори безплатно.

„Антонио се представи за автор на книгата, написа ни имейл , с който изпрати уърд файл на книгата. Никъде не пишеше на този файл, че автор на книгата е Божидар Димитров“, заяви пред БНР Клатуров.

„12 мита в българската история“ с клеймото на „Печатница – НИМА“ е отпечатана в тираж от 4 бройки. Един екземпляр е за Иванджиков, а него и три, както е по закон, за Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, откъдето тръгна новината.

Антонио Иванджиков е футболист на „Левски“ от град Левски.

„Трябваше да представя моя книга в университета, за да завърша курса си по книгоиздаване. Така от библиотеката си избрах книгата „12 мита в българската история”. Моята книгата е отпечатана в четири екземпляра. Един предадох в училище, а другите дадохме в библиотеката. Извинявам се на проф. Божидар Димитров, че го въвлякох в такова нещо. Не съм го направил нарочно, а ми трябваше просто за училище. Не съм искал в никакъв случай да му открадна труда. Ако не беше тази книга, щеше да е друга”, заяви за бТВ  Иванджиков.

Книгатана Димитров не е в наличност в книжарниците.

Свързани заглавия

Божидар Димитров се оплака от плагиатство

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …