Начало / България / „Нощта на Десети“ на Йордан Ганчовски с премиера в София

„Нощта на Десети“ на Йордан Ганчовски с премиера в София

„Нощта на Десети“ – новата книга на Йордан Ганчовски, ще бъде представена в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ на 15 април, сряда, от 18,30 ч, съобщи издателство „Хермес“.

Историята на „Нощта на Десети“ започва след запознанството на автора с писателя Рей Бредбъри. Самият роман се ражда след бас с приятел на Ганчовски, който е литературен критик и философ от Чикагския университет. Двамата се обзалагат, че Ганчовски ще напише роман със сюжетно време седем-осем часа – тоест по-малко от сюжетното време на „Одисей“ на Джеймс Джойс и „Един ден на Иван Денисович“ на Александър Солженицин. Йордан Ганчовски успява да сведе фабулата до два часа, в които събира две епохи, макар и с беглите контурни линии на Пикасовия гълъб.

Това е един роман за прехода, отличаващ се с неподправеното си чувство за хумор. Наситен е с ирония, с абсурдни и трагикомични ситуации, а колоритността на героите е подсилена с техния твърд врачански диалект.

Йордан Ганчовски е автор на книгите „Зимна сеитба“, „Нагоре към корена“, Letters sent by the wind („Писма, изпратени по вятъра“), издадена на английски език. Главен редактор е на издавания на български език в САЩ вестник „Златорог“, а от 2005 г. – и на списание „The Chicagoan & World Reports“. Автор е и на над двеста литературнокритически статии и публицистика. През 2000 и 2001 г. е номиниран за поет на годината от Международното сдружение на поетите със седалище в САЩ, а за 2005-а е отличен с наградата на редакторите на Международната библиотека за поезия.

Свързани заглавия

Йордан Ганчовски за срещата си с Рей Бредбъри

„Нощта на Десети“  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …