Начало / България / Елена Алексиева взе „Икар” за драматургичен текст

Елена Алексиева взе „Икар” за драматургичен текст

„Мадам Мишима“ на Елена Алексиева бе определен за най-добър драматургичен текст, а книгата „Фобии и утопии“ на Ана Топалджикова взе отличие за най-добра критика, съобщи offnews.bg. Наградите на Съюза на артистите в България бяха връчени на 27 март – Световния ден на театъра. Голямата награда за изключителен принос към българската сцена бе присъдена на Никола Анастасов.

„Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов получи „Икар“ за най-добър спектакъл.  Представлението от Пирандело беше отличено и в категорията за сценографската среда – за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов.

„Икар“ за режисура получи Марий Росен за работата си по „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“.

Играещата в постановката на Марий Росен – Ана Вълчанова, взе приза за водеща женска роля.

Наградата за най-добра мъжка роля получи Марин Янев за играта си във „Вятърът в тополите“ от Жерал Сиблера на Владимир Люцканов в Младежкия театър „Николай Бинев“.

За поддържаща женска роля беше отличена Елена Телбис, а „Икар“ за поддържаща мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята си в „Солунските съзаклятници“. Наградата за дебют е за Кристияна Ценкова.

С наградата „Икар“ за чест и достойнство, която се определя от председателя на Съюза Христо Мутафчиев, бе удостоен актьорът Стефан Илиев, активен участник в мисията „Икар“.

Статуетка за индивидуално постижение в кукленото изкуство получи Силва Бъчварова за работата си по „Принцесата и скъсаните обувки“.

„Страх“ на Държавния куклен театър в Стара Загора взе два „Икар“а – за най-добър куклен спектакъл и за майсторско техническо осъществяване.
Кукленият театър във Видин и Театър 199 спечелиха наградата на Министерството на културата за най-успешен театрален сезон. Статуетка за най-добър съвременен танц и пърформанс получи Филип Миланов за „EXIT“, а спектакълът „Траките“ на ансамбъл „Чинари“ грабна „Икар“ за атракционно изкуство.

За приноса си към развитието на цирка, дългогодишната педагогическа дейност и детския цирков спектакъл „Магнифия“ Бойчо Костадинов взе наградата за цирково изкуство. Специалното отличие за ярка и въздействаща образност получи спектакълът „Мълчаливи предания“ на Държавен куклен театър Варна.

За „Златен глас“ бе обявен Димитър Иванчев. Статуетката за съвременна българска музика получи Васил Петров. Като най-оригиналната авторска музика бяха отличени композициите на Христо Намлиев за „Антигона“ в театър „София“, за „Момо“ в Младежки театър „Николай Бинев“ и „Страх“ в Държавен куклен театър Стара Загора.

Книги от Елена Алексиева тук

Книги от Ана Топалджикова тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …