Начало / България / Елена Алексиева взе „Икар” за драматургичен текст

Елена Алексиева взе „Икар” за драматургичен текст

„Мадам Мишима“ на Елена Алексиева бе определен за най-добър драматургичен текст, а книгата „Фобии и утопии“ на Ана Топалджикова взе отличие за най-добра критика, съобщи offnews.bg. Наградите на Съюза на артистите в България бяха връчени на 27 март – Световния ден на театъра. Голямата награда за изключителен принос към българската сцена бе присъдена на Никола Анастасов.

„Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов получи „Икар“ за най-добър спектакъл.  Представлението от Пирандело беше отличено и в категорията за сценографската среда – за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов.

„Икар“ за режисура получи Марий Росен за работата си по „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“.

Играещата в постановката на Марий Росен – Ана Вълчанова, взе приза за водеща женска роля.

Наградата за най-добра мъжка роля получи Марин Янев за играта си във „Вятърът в тополите“ от Жерал Сиблера на Владимир Люцканов в Младежкия театър „Николай Бинев“.

За поддържаща женска роля беше отличена Елена Телбис, а „Икар“ за поддържаща мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята си в „Солунските съзаклятници“. Наградата за дебют е за Кристияна Ценкова.

С наградата „Икар“ за чест и достойнство, която се определя от председателя на Съюза Христо Мутафчиев, бе удостоен актьорът Стефан Илиев, активен участник в мисията „Икар“.

Статуетка за индивидуално постижение в кукленото изкуство получи Силва Бъчварова за работата си по „Принцесата и скъсаните обувки“.

„Страх“ на Държавния куклен театър в Стара Загора взе два „Икар“а – за най-добър куклен спектакъл и за майсторско техническо осъществяване.
Кукленият театър във Видин и Театър 199 спечелиха наградата на Министерството на културата за най-успешен театрален сезон. Статуетка за най-добър съвременен танц и пърформанс получи Филип Миланов за „EXIT“, а спектакълът „Траките“ на ансамбъл „Чинари“ грабна „Икар“ за атракционно изкуство.

За приноса си към развитието на цирка, дългогодишната педагогическа дейност и детския цирков спектакъл „Магнифия“ Бойчо Костадинов взе наградата за цирково изкуство. Специалното отличие за ярка и въздействаща образност получи спектакълът „Мълчаливи предания“ на Държавен куклен театър Варна.

За „Златен глас“ бе обявен Димитър Иванчев. Статуетката за съвременна българска музика получи Васил Петров. Като най-оригиналната авторска музика бяха отличени композициите на Христо Намлиев за „Антигона“ в театър „София“, за „Момо“ в Младежки театър „Николай Бинев“ и „Страх“ в Държавен куклен театър Стара Загора.

Книги от Елена Алексиева тук

Книги от Ана Топалджикова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …