Начало / България / Роман на Алис Хофман вдъхнови издателство за фотоконкурс

Роман на Алис Хофман вдъхнови издателство за фотоконкурс

Издателство „Кръгозор”, вдъхновено от романа  на Алис Хофман „Музеят на необикновените неща”, обяви фотоконкурс на тема „Необикновеното в обикновените неща в моя град”. Той ще даде възможност на всеки, който се занимава любителски или професионално с фотография, да покаже своя интересен поглед към заобикалящата среда, да потърси, да улови и да сподели уникалността на своя град.

Жури в състав: Вера Гоцева – фотограф и главен редактор на сп. „ФОТОмания”, Вихрен Георгиев – създател и фотограф на „People of Sofia”, Емануил Трейман – фотограф, председател на фондация „Трейман”, главен координатор на „Месец на фотографията” и организатор на „Фотоваканция”, ще оцени участващите снимки и ще излъчи победителя. Голямата награда е четиридневна екскурзия до Будапеща и  ваучер на стойност 200 лв. за фототехника и услуги.

„Сигурни сме, че в България има много талантливи хора с афинитет към фотографията, които имат нужда от изява, затова двайсетте най-добри фотографии ще бъдат показани в изложба в НДК от 28 април до 12 май 2015 г. По време на официалното й откриване ще бъде обявено името на печелившия в конкурса”, споделят организаторите.

Темата на конкурса е силно повлияна от книгата „Музеят на необикновените неща”. Алис Хофман разказва история, в която фантастичното преминава в делничното, обикновеното крие необикновеното. На фона на изграждащия се Ню Йорк в началото на XX век, в сърцето на една бурна епоха, когато е разцветът на фотографията – новото изкуство, което показва света в друга светлина. Организаторите са впечатлени от начина, по който Еди – един от главните персонажи от романа, приема фотографията като мисия и начин на живот. През обектива Еди открива свят, който никога не е познавал, свят с неизмерима красота, която може да го накара да забрави какво е видял през краткия си живот на земята. Той вижда възможността да сътворява нова реалност.

Защото човешкото око не е способно да улови реалната гледка, ограничено от собствената си човечност, замъглено от съжаления, възгледи и вяра. Но окото на фотоапарата улавя света такъв, какъвто е.

Това е роман за красотата на необикновените чувства между двама души, за дарбата да виждаш отвъд видимото и да откриваш необикновеното в света около теб. Фотоконкурсът „Необикновеното в обикновените неща в моя град” провокира читателите да видят света около тях по нов начин.

Крайният срок за изпращане на фотографиите е 17 април.

„Музеят на необикновените неща” тук