На фокус
Начало / България / 7 концерта в „Хеликон“ по случай Светото Благовещение

7 концерта в „Хеликон“ по случай Светото Благовещение

В 19 книжарници на „Хеликон“ в 14 града 25 март премина под знака на Благовещение – Денят, в който Дева Мария получава благата вест от Архангел Гавраил, че ще роди Спасителя. Това е изконният празник на християнската майка и жена, който обаче е пренебрегван умишлено от десетилетия наред заради политическата конюнктура. Неговото налагане като ден на майката се корени дълбоко в историята на християнството, а през годините на Първата световна война в България 25 март придобива гражданственост и популярност. Чества се до 1948 г., след което насилствено е подменен с 8 март.

Именно възстановяването на историческата истина е каузата на книжарници „Хеликон“. Водосвет, молитва, питка с мед, благопожелания, литературни четения, цветя за дамите бяха част ритуалната програма на книжарниците. Празникът беше отбелязан със седем концерта – в „Хеликон-България“, „Хеликон-Пловдив, Център“, „Хеликон-Стара Загора“ и „Хеликон-Габрово“, „Хеликон-Шумен“, „Хеликон-Велико Търново“ и „Хеликон-Сливен“  ценителите на книгата ги получиха като подарък за Светото Благовещение от книжарите. Лекции, посветени на майката бяха изнесени в „Хеликон-Добрич“ и „Хеликон-Благоевград“.

В столичната книжарница „Хеликон-България“ Елица Мирчева, Вероника Табакова, Кристина Стоянова, Александра Дичева и Ани Тенева , под ръководството на маестро Ростислав Йовчев, свириха творби от Моцарт, Шуман, Шопен, Рахманинов, Дебюси,  Веселин Стоянов. Тримата тенори от Старозагорската опера – Милен Денев, Васко Влахов и Иван Иванов,  повдигнаха и завъртяха в щастливо ликуване духа на клиентите на книжарницата. Уникален концерт изнесоха в Бургас учениците на Благовеста Рядкова – Михаил Михалев-пиано, Маломир Ингилизов-вокал и Симеон Минчев-китара. В програмата бяха включени творби от Бах, Скарлати, Глуг, Бетовен, Моцарт,Шопен и Шуберт. Китарни изпълнения на учениците на Иван Гутев – Анджелина Фогърти, Николет и Александра Иванови и Петър Мезинов, огласиха книжарницата в Габрово. Незабравима атмосфера създадоха децата от читалище „Зора“ в Сливен. Евъргрийни, в изпълнение на „Трио арт“ пък звучаха в „Хеликон-Велико Търново“. Уникален клавирен концерт изнесоха и възпитаниците на СМУ Пловдив в „Хеликон-Център“.

Свързани заглавия

Благовещение за книгите и хората

Денят на християнската майка ще бъде отбелязан във всички книжарници „Хеликон“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …