Начало / Критика / В. С. Найпол: Ислямска държава е най-сериозната заплаха за света след Третия райх

В. С. Найпол: Ислямска държава е най-сериозната заплаха за света след Третия райх

Носителят на Нобелова награда за литература В. С. Найпол заяви, че Ислямска държава предствалява най-голямата заплаха за съвременния свят от Третия райх насам, съобщи британският „Телеграф“. В статия за таблоида „Дейли Мейл“, Найпол пише, че има много общо между двата режима, като идеите за расово превъзходство, безкрупулни убийства на инакомислещите и унищожението на произведения на изкуството.

„Ислямска държава вече изтриха от картата цели региони. Те представляват най-сериозната заплаха за съвременния свят от Третия райх насам. Призовавам Запада да увеличи двойно усилията си да победи тази групировка и да защити идеологическите и материални свободи. ИДИЛ са решени да извършат съвременен холокост. Убиват шиити, християни, евреи, копти, язиди. Спокойно могат да се нарекат Четвърти райх.“

Роденият в Тринидад и Тобаго британски писател заяви, че режимът на ИДИЛ и този на Адолф Хитлер са еднакви по своята тоталитарност и желание за абсолютна власт.

„Също както Третия райх, от Ислямска държава са убедени, че враговете им трябва да бъдат заличени по особено жесток начин – чрез обезглавяване, изгаряне на клада и т.н. Гьобелс щеше да бъде горд от професионализма на техните действия. Те са решени да заличат и изтрият миналото чрез унищожение на произведения на изкуството, археологически артефакти и наследство на велики империи.“

Найпол не за първи път отправя критики към ислямската религия. Писателят е казвал, че практиките на ислямските режими са по-лоши и от колониализма. Той е автор на 2 книги за исляма – „Among the Believers“ и „Beyond Belief“.

Сър Видиядхар Сураджпрасад Найпол, по-известен като  В. С. Найпол, е британски писател от индийски произход, роден през 1932 г. Известен е с автобиографичните си хроники и пътеписи. Публикувал е над 30 книги за период от 50 години. В българските книжарници е достъпна творбата му „Половин живот“. Найпол получава Нобелова награда за литература през 2001 г.

Свързани заглавия
Найпол и Теру се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур

В. С. Найпол няма да присъства на литературния фестивал в Бали, отказали да му платят искания хонорар

Марк Леви и нобелистът В.С. Найпол – гости на книжния панаир в Шанхай
Нобелистът Найпол отвори война на писателките
Найпол и Теру заровиха томахавката

„Половин живот“ от В. С. Найпол тук

Фото: goodreads.com

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …